Kis-Balaton

Ökoturisztikai fejlesztések kezdődnek a Kis-Balatonnál

Kilátót építenek és újítanak fel, kerékpártárolót alakítanak ki, illetve napelemes energiaellátást biztosítanak a zalavári bemutatóházban a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kis-balatoni ökoturisztikai fejlesztései keretében - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a szervezet igazgatója.

Másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balatonnál

Laki István elmondta: arra még nem voltpélda, hogy ilyen gyors ütemben, mindössze egy nap alatt másodfokúra kelljen emelni a védekezési fokozatot, de rövid idő alatt már mintegy 500 hektárt öntött el a belvíz.

Ritka madárfajt találtak nemrég a Kis-Balatonnál

Ritka madárfajt találtak nemrég a Kis-Balatonnál

A madártani egyesület Balaton-parti gyűrűzőhelyén kucsmás poszáta tojót fogtak a minap. Ilyen madarat eddig nem csíptek még el hazánkban. A fenékpusztai bázis munkatársa, Benke Szabolcs találta a hálóban a 13 grammos, a mi nádi poszátánkhoz igen hasonló madarat, mely faj mediterrán elterjedésű, s képviselőjét korábban mindössze kétszer gyűrűzték meg Magyarországon. Ám mindkét alkalommal hím példányok keveredtek el ilyen messze északra.

Ég a nádas a Kis-Balatonnál - kilométerekről is látni a füstöt

Mintegy 30-40 hektáros területen ég a nádas a Kis-Balatonnál - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Uniós támogatást kap a Balaton

A Balaton évek óta jó vízminőségét stabilizálhatja a Kis-Balaton félkész védőrendszerének teljes kiépítése, ami a következő három évben uniós támogatással valósul meg.

A Kis-Balaton vízvédelmi projekt

A kormány szerdán döntött arról, hogy négy uniós környezetvédelmi nagyprojektet kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánít (Ráckevei-Soroksári Duna-ág, a Kis-Balaton és a Duna projekt, valamint és Tisza hullámtér projekt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati forrásaiból valósul meg, 85%-os uniós és 15%-os hazai költségvetési támogatásból). A döntés értelmében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósítása gyorsabb és egyszerűbb lesz, hónapokkal rövidülnek a közigazgatási hatósági eljárások.

Konferencia a Kis-Balaton projektről

Közel másfél évnyi munka után lassan befejeződik az egyik legnagyobb hazai vízvédelmi fejlesztés, a Kis-Balaton uniós nagyprojekt előkészítése. Ez alkalomból konferenciát tartottak Keszthelyen, amelyen köszöntőt mondott Dióssy László, a KvVM szakállamtitkára is, aki elmondta: a Kis-Balaton projekt egy olyan, világon egyedülálló komplex rendszer kialakításáról szól, amely egyszerre szolgál vízminőség-védelmi, természetvédelmi és árvízvédelmi célokat.

Autópályát és vasútvonalat fenyeget a belvíz a Kis-Balatonnál

A tőzeges talajon épült Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és az M7-es autópálya töltését is veszélyezteti a belvíz a Kis-Balaton térségében. A területen csütörtök óta működnek a szivattyúk, de erdőket, szántókat már így is elöntött a víz. A térség egyes részein másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Talán folytatódik a Kis-Balaton projekt?

A legfontosabb engedélyeket már megkapta a Kis-Balaton Projekt - jelentették be a 7,3 milliárd forintos költséggel megvalósítandó uniós pályázat résztvevői tegnap.

7,3 milliárdért épül a Kis-Balaton védelmi rendszere

7,3 milliárdért épül a Kis-Balaton védelmi rendszere

Végső szakaszához érkezett a kis-balatoni vízvédelmi rendszer megépítése, a beruházás becsült értéke 7,3 milliárd forint - mondta Korcsog Attila, az Aquaprofit Zrt. projektvezetője.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel Tartalom átvétel