Un. „alapfokú művészeti iskola” = érdemi oktatás HELYETT csak a buta magyar a jó magyar?

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Kedves X és Y, és minden Egry iskolás tanár néni és tanár bácsi!

Rövid verzió:

Hanna lányom az iskolai több mint 1 év angol oktatás után sem tanulta, hogy I am, You are, He is, She is, It is, We are, You are, They are, … Boy, Girl, … stb.. ezért belenéztem az angol könyvébe, majd megállapítottam, hogy abban a tempóban -amit az a könyv diktál- ezek a gyerekek még 10 év múlva SEM fognak egy angollal sem tudni beszélni. (még úgymond „konyhanyelvi” szinten SE!)

A „drámát” nagyon szerette a Hanna, és azt én is jó, okos foglalkozásnak tartom – támogattam.

Azonban olyan nincsen (azaz a mai világban NEM megengedhető), hogy egy gyerek 13-15 éves korára ne tudjon JÓL angolul beszélni. Ezért párommal azt a döntést hoztuk, hogy amíg ezt az iskolától nem várhatjuk el (azaz amíg ott csak kamuangolozás történik) addig a Hanna délutánonként - magán úton - angol órákat fog venni.

Nagyon sajnálom, hogy ennek pont a dráma esik áldozatul, de kérem fogadja el: a Hanna csak akkor mehet majd délutáni foglalkozásra, ha az iskola, az iskolai időben, az alapfeladatait jól ellátja.

Amúgy én az iskolai első 8 évtől nem egyebet várok el, mint egy stabil íráskészséget, az olvasás azaz a könyvek szeretetét, egy nagyon jó logikát (matek) és egy jó erős közepes angolt – tehát elvileg semmi olyan extra kívánságom nem lenne, ami a drámát, vagy a rajzot, stb.. gátolná..
De a dráma -mint most - NEM lehet valami (pl angol) HELYETT, hanem csak valami MELLETT

Hosszú verzió:

„Pártunk és kormányunk” (amit éppen nem MSZMP-nek hanem Fidesz-nek csúfolunk) oktatási koncepciójának az a lényege, hogy csak a buta magyar a jó magyar.

Amúgy logikus döntést hoztak, hisz a jövendő buta magyar nem fog külföldre menni (hisz egy civilizált nyelven sem fog beszélni), hanem itthon marad, olcsó lesz és cseléd lesz.
Ennek szellemében - a mi kis városunkban is – szerették volna integrálni a város 2 szélén lévő 2 csóró prolisulit. (hisz minek is abból kettő, mikor a céljuk egy és ugyanaz?)

Ez mind szép is lenne, ha közben a miniszterelnök, a saját lányát, meg nem egy svájci magániskolába küldte volna. Ahol az angolul folyó oktatásért - a nem mellesleg tőlünk ellopott pénzből – 6 hónapra pontosan annyit fizetett ki, amennyiből az Egry iskola összes tanárának 1 évig DUPLA bért adhattunk volna...

Mit tehet egy jó tanár ebben a (külső) környezetben?
Én a 80-as évekbeli magyar tanárom példáját hoznám fel. Akkor pl József Attilát akarták tömör (azaz vegytiszta) kommunistának beadni. Az én magyar tanárom leadta nekünk a kötelezőt - majd a pluszt ugye senki sem tiltja – megmutatta a költő azon verseit is, ahol az éppen jobbos kitérőt tett.

Hogyan néz ki ez a mai gyakorlatban?
Pl a Hanna könyvében a rovásírást egy létezett és ma is élő írásként kéne oktatni. Egy jó tanár azonban elmondja azt is, hogy pl a hosszú magánhangzókat csak a Horthy korszakban rajzolgatták meg, találgatták ki (merthogy régről is több rovásírásos verzió van -és még azok is különbözőek - ámde hosszú magánhangzót anno EGY SEM jelölt. (Ergo a gyerek magától(!) rájön: nem létezett..)

Azaz NEM beletörődni, a lebutítást, leépítést NEM elfogadni, hanem CSAKAZÉRTIS megmutatni!
Tudom sokat kérek, hát sok jót is kívánok (és egy kevéske megértést, támogatást is kérek)
Merthogy én a gyerekeimnek nem olcsó cselédsorsot szánok..

Rudolf János
2015.10.21

Szerinted?

Ha az iskolákban normálisan megtanítanák a gyerekeknek az adott tantárgyakat, akkor ugyanezen pedagógusok kiknek adnának magánórákat? Sok esetben a saját diákjaiknak tanítják meg plusz pénzért magánóra keretében azt, amit órán kellene az iskolában. Ez etikus?

Vagy diákot cserélnek és egyik tanítja a másik diákját és fordítva. Okosan le van ez játszva!

Nem csak politikai érdek az oktatás színvonalát lezülleszteni, a tanároknak sem érdekük normálisan megtanítani a gyereket (tisztelet a kevés kivételnek).

Kérdezz meg pár középiskolást, aki tovább akar tanulni, hogy hány magánórára kell járnia és mennyit fizetnek óránként. A tarifák 2.500 Ft-nál kezdődnek egy 45 perces óráért és persze mindez számla nélkül, feketén. Utána meg sírnak a pedagógusok, hogy nincs megbecsülésük (anyagilag), és mennyire túlterheltek.

Az lenne a korrekt, ha egy diák minden igyekezete ellenére nem tudja órán megtanulni az anyagot, akkor a saját tanára által tanítás után INGYEN korrepetálásban részesüljön. Hallottál már valahol ilyenről? Szerintem nem.

Viszont olyanról lehet hallani, hogy csak azok tudják elsajátítani az adott anyagot ötösre, akik magántanárhoz járnak.

Pontosan

hasonló dolgokért vittem az akkor 5.-es és 7.-es gyerekeimet külföldre. Még jóval a rendszerváltás elött a 80-as években. Elötte azonban itthon német anyanyelvü személynél tanultak németül. Mire kikerültek, folyékonyan tudták a nyelvet! Még emlékszem amikor a rendszerváltás volt akkor tömegesen képezték át az orosz tanárokat német tanárrá s igy olyanok oktatták a nyelvet akik maguk sem tudták ezt! Nyelvoktatást csak anyanyelvü személytöl lehet hatékonyan elvárni!

Külöföldön senkitöl nem kérnek nyelvvizsgáról papirokat! Itthon sem ez kéne, hanem a nyelv tudása. A lehetö legrosszabb az, ha a nyelvtanra koncentrálunk és a szókincs elsikkad. Ha valaki nem akar müforditó, vagy tolmács lenni, akkor semmilyen nyelvhez nem kell a nyelvtan (jön késöbb magától), de NAGYON fontos lenne a verbális tudás és az olvasás! Ez az alapvetö és drasztikus hibája a magyar nyelvoktatásnak!

Jó példája ennek az, hogy minden nyelven javában beszélnek és kommunikálnak a gyerekek, de csak 6-7 évesen kezdenek a nyelvtannal foglalkozni! Elötte már perfekt beszélnek, de a helyesirásról gözük isncs! Csak ez az út ami járható! A finneknél és általában az észeki népeknél már az ovodákban két (vagy többnyelvüen) nevelik a gyerekeket NYELVTAN NÈLKÜL!!!

Rudolf János képe

és ami több..

ma úgynevezett "művészeti iskolaként" altatják el a szülőket...
Nézd csak meg, hogy az összes(!) kisiskolát ma "művészeti" dumával futtatják.. Alapfokú művészeti az Egry mellett a Csokonai, a gyenesi, stb..stb.. MIND!

Persze régen is voltak tagozatos iskolák, pl a Csányi volt a "sport suli" - oda íratták a buta gyerekeket, ezért eleve kicsit többet edzettek.
Nade olyan azért NEM volt, hogy a létező összes iskola, szinte minden fontos tárgyat hanyagol, és közben meg figyelemelterelésként (azaz nem valami mellett, hanem valami helyett) rajzot, színjátszást, agyagozást, stb.. csinálgat.

Na én pontosan ezért is tettem ezt az amúgy privát levelet ide a portálra is fel.
Azért tettem, hogy vegyék észre már a szülők is, hogy hiába várják a csodát, és hiába bódítják magukat azzal, hogy a gyerek sorban hozza az ötösöket kamukéróként - merthogy ma olyan a rendszer. hogy már alapjaiban át vannak verve!

Namost vagy hagyjuk, hogy ez a leépülési, szándékos lezüllesztési folyamat kiteljesedjék (a maga szörnyű valóságává) és tök hülyék lesznek a gyerekeink (azaz munkaerőpiaci selejtek) vagy még idejében lépünk..

(persze tudom "egy fecske nem csinál nyarat", meg azt is tudom -még pontosan az én ifikoromból - hogy pl az angol már akkor sem érdekelt itt Keszthelyen senkit se - csak a német, mert a turista az csak német lehet - de megpróbálni akkor is meg kéne..)
------------------------------
www.RudolfJanos.hu

Tartalom átvétel Tartalom átvétel