Brutális erdőpusztulás a Keszthelyi-hegységben

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat
Pusztul az erdő

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson beszélt arról, hogy a kiszáradás mintegy 4 ezer hektárra terjed ki. A 2011 óta tartó szárazság, valamint a következményeként fellépő gombafertőzés és a szú okozta károk miatt mintegy 100 ezer köbméter fát, elsősorban a több mint 100 éve telepített fenyveseket kell teljesen kivágni másfél év alatt.
Infinety network
Számos meghívott szakember és hatósági vezető jelenlétében felidézte, hogy a Festeticsek kezdeményezésére, az akkor nagyobb részt kopár dolomithegységből érkező porviharok megfékezésére ültették a fekete- és erdei fenyőket. Az 1930-as években tarra vágott erdőket cserfafajokkal, majd az 1950-es években újabb, nem honos fenyőfajokkal telepítették be, ezeket érinti most a jelentős pusztulás.

Már a korábbi évtizedekben is észleltek kiszáradást az erdőgazdálkodók, de olyan mértékű pusztulásra még nem volt példa, mint ami 2011-ben elindult. Legnagyobb mértékben a feketefenyők kezdtek kiszáradni, ezzel párhuzamosan az erdei fenyő is pusztulásnak indult, de már a lombos fafajok is károsodtak.

Már mintegy 100 ezer köbméter fát érint a kiszáradás, ebből 25 ezer a lombos állomány. A helyzet megoldásaként ezeket másfél év alatt szeretnék kitermelni, de a keszthelyi erdészet éves 30-32 ezer köbméternyi kitermelési kapacitását ez jelentősen meghaladja, ezért a kitermelés valószínűleg elhúzódik.

Varga László jelezte: a tömeges kiszáradás miatti "katasztrofális erdőtüzek" megelőzésére is szükség van, de az a céljuk, hogy őshonos lombos fajokkal cseréljék fel a pusztuló faállományt, s a terület egykori változatosságát szeretnék visszaállítani.

Úgy fogalmazott: valószínűleg "stresszes látvány lesz", hogy a Balaton felől nemrég még télen is zöld képet mutató hegységből eltűnnek a fenyők és esetleg kopár területek tűnnek fel.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója kijelentette: még az egészséges fenyőket is ki kell vágni. Mindezek miatt a tájkép jelentősen megváltozik, de később a dolomittömbre egykor jellemző, őshonos lombos fafajokkal és sziklagyepekkel tarkított élőhelyet alakítanak ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosságot és a turistákat is el kell látni a megfelelő információkkal, mert ma csak azt látják, hogy nagy mértékben pusztulnak az erdők és nyáron is folyik a fakitermelés. Megerősítette, hogy fafajcserére van szükség, el kell távolítani még az egészségesnek tűnő fenyőket is, mert sem természetvédelmi, sem turisztikai célokból nem kívánatos, hogy lábon maradjanak a kipusztult vagy később megfertőződő fák.

Úgy fogalmazott: haváriahelyzet alakult ki. A tájkép rövid idő alatt jelentősen meg fog változni, de a korábbihoz hasonló, természetesebb élőhelyet kívánnak kialakítani - hangsúlyozta a nemzeti park igazgatója.

Forrás: MTI | STOP

Lesz ténylegesen fa

Lesz ténylegesen fa visszapótlás?

A kitermelt fát megkapják

A kitermelt fát megkapják a szociálisan rászoruló rejtett erőforrások!

Máshol is

Az egész országban az elmúlt időszakban kemény munkát folytattak az árvíz ellen a helybeliek, valamint több száz segítőjük. Több tíz lakásból ki kellett telepíteni az embereket is. A TTT tagjai azt tervezik, hogy ivóvíz adománnyal segítik a sajóládiakat, amelyet a tervek szerint csütörtökön juttatnak el a településre.

Kellő tájékozottság

Kellő tájékozottság hiányában megnyugtatlak a fekete-fenyő tüzelésre alkalmatlan,legalábbis azon körökben amit itt felvázolsz.

Ők a szemetet is olyan

Ők a szemetet is olyan szépen égetik, hogy csak na, hogy ne kelljen szemétszállítási díjat fizetniük.

1000

ezer forinttal több

Eltünő erdő

A bevezető ismertető sok infót tartalmaz a hatalmas pusztításról, pusztulásról, de nem lehet tudni, hogy hová tűnik el 100 ezer m3 fa, hol szállítják, milyen útvonalon? Vajon az érintett önkormányzatok felkszültek-e ezek kezelésére? Csak egy témát kiemelve -a helyi utakra milyen terhelést jelent ez, és ki fogja helyreállítani az amúgy is tönkrement közútakat? Lehetne sorolni, de úgy gondolom a kérdések tömegét veti fel ez a helyzet és nem látszik a megoldás!

Mi vagy te, logisztikus vagy speditőr?

Szerinted hol máshol szállítanák, mint a közúton és vasúton?
Talán a levegőben kellene helikopterrel, mert az olcsóbb?
Ha nyitott szemmel járnál és látnál is, akkor feltűnhetett volna, hogy az erdőben ledepózott fát rakoncás kamionnal lehozzák és nagy részét a keszthelyi állomáson vagonokba rakják.
Megnyugtatlak, a fenyővel megrakott kamion nem sok utat fog tönkretenni. Mielőtt megkérdeznéd, hogy miért, hát azért mert a fenyőfa könnyű fajsúlyú fa még nyersen is, ennek pedig nagy része száraz. Tehát hiába a nagy járműszerelvény, a tengelyterhelés kicsi.
Az utak miatt már egyébként sem kell aggódnod, mert szét vannak b...va. Akkor aggódtál volna, amikor épült az M7 és éjjel-nappal kamionnal hordták oda a bazaltot és a kavicsot, darabonként 40 tonna feletti túlsúlyos szerelvényekkel, naponta 1öbb 100-as számban. Az épülő pálya mellet pedig ott van a vasút, 1-2 km-en belül, arról nem is szólva, hogy az uzsai bánya iparvágányos
Na azóta olyan a 71-es amilyen, és nem a fás kamionok rendezték le.

A fák már nem nőnek az...

Én speciell az önkormányzatoknak, (hatóságoknak) címeztem a kérdést! Nem az a lényeg, hogy milyen könnyű a fa, hanem a tájékoztatóban szereplő 100 ezer m3! A teherforgalomnak csak egyik problémája a szállított árú, ott van még az egyéb környezeti kár, példáúl a zaj, a légszennyezés, stb. A híres üdülővárosunkban már lassan ott tartunk, hogy a vendég után a helyi lakosságnak is más helyet kell keresni! Hiába épültek eddig is az elkerülő szakaszok a táblával kitiltott tehergépkocsi-forgalom változatlanul dübörög! Úgy néz ki, hogy a közeg csak a személygépkocsikat figyeli.
Röviden - a kamionok hordják az anyagot és teszik tönkre amin járnak!

Érdekes okfejtés,bár ha

Érdekes okfejtés,bár ha lenne "tulajdonos" Gazda tudná mit kell tenni.
Ma a kitermelt feketefenyő Ausztriába köt ki erőművekben (ott minden mennyiségben átveszik).
Nálunk meg Ajkán elégetik a kitűnő tölgyet,bükköt stb. Nekünk nem éri meg az apritékkal,rönkkel foglalkozni.
Önkormányzatok arra készültek,hogy a "nem létező" bakancsos turistákat útba igazítsák persze 60 millás pályázati pénzzel.
Van megoldás csak az a sok "léhűtőt" távol kellene tartani az erdőtől.

Újabb

Újabb figyelmeztetés!
Vonyarc-Györök határában ismét erdőtűz pusztított,a kiterjedése,keletkezés körülményei még nem tisztázottak.
Viszont ami egyértelmű a tulajdonosok (ÁLLAM)felelőssége mennyire lesz megállapítható??? Mindez a felelőtlen gazdálkodás következménye az biztos!

Furcsa a logikád!

Az erdőtűz nem a felelőtlen gazdálkodáskos miatt keletkezik, hanem többnyire a felelőtlen emberek miatt.
Ha leég a házad, az általában nem függ össze azzal, hogy miként gazdálkodsz a fizetéseddel.
Még azt sem lehet tudni mi volt a tűz oka, de te már végkövetkeztetéseket vonsz le. Nem korai ez még?

Nem az én logikám, az ami

Nem az én logikám, az ami hibás,máshol kell a bajok gyökerét orvosolni. Ez a tüzeset már a negyedik térségünkben,tehát vagy az erdőterv,vagy a hatóságok,(különösen a Nemzeti-park)nem felelős gazdája erdeinknek.Tehát szerinted ez a sok kipusztult fenyő nem az eddigi felelőtlen gazdálkodás eredménye? Azért a mostani (viszonylag kicsi 0,7 HA) erdő se égett volna le, ha a tűzoltók megtudják közelíteni,de a környezetvédelem,erdőfelügyelőség tiltása (nem csak a növények)ide vezet. Igen ha rajtam múlna egyetlen turistát se engednék be az erdőbe amíg a feltételek nem teremtődnek meg a látogathatóságra.
KIJELÖLT,KIÉPÍTETT SÉTAUTAK!!
Ha leég a házam és nincs biztosítva valószínű senkit nem hibáztathatok,pláne kártérítést bárkitől is várhatok,valószínű elhanyagoltam nem törődtem az állagával,stb. Ebben az esetben a biztosítás szinte kizárt,mégis a tulajdonosi felelősség (ÁLLAM)azt hiszem megáll.
A tűz oka lehet egy eldobott csikk,villám,vagy akár egy üveg amely öngyulladáshoz is vezethet.
Végkövetkeztetést nem tudok és nem is akarok levonni,de tudom személy szerint kinek kellene a bíróság előtt felelni.

Muszáj volt ezt a fórumot

Muszáj volt ezt a fórumot létrehoznom, annyira megdöbbentett a Keszthelyi-hegységben történő erdőpusztulás, ami alapjaiban változtatja meg a jól megszokott látképet...
Nem tudom mennyi idő kell a kopár hegy látványát megszokni.
Azért lenne egy-két kérdésem is:

Miért csak most kap ez a dolog ekkor publicitást, miért nem lehetett előbb felvilágosítani a lakosságot, esetleg közös cselekvéssel menteni a menthetőt?
Mikortól kell számítani újból az 1930-as évek porviharaira?
Mit jelent pontosan és mekkora veszéllyel jár az úgynevezett mikroklíma változás a fakivágások miatt?
Milyen módon, mennyi idő alatt és kinek a pénzéből lesz a fatelepítés végrehajtva?
Köszönöm, remélem sikerül válaszokat kapni a kérdéseimre.....

Laikusként

Nem jártam agrár-iskolába, de szeretem az erdőket, ezért foglalkoztat a kérdés.
A fenyőpusztulást okát részben én is a globális felmelegedésnek, és a növekvő csapadékhiánynak tulajdonítom. (Az idei tavasz csapadékbősége ne tévesszen meg senki, mondjuk azt, hogy a kivétel erősíti a szabályt, és óriási szerencsénk volt /a mezőgazdaságnak és a Balatonnak/ az idei tavaszon.)

Azt ugyanakkor nem értem, hogy a dalmáciai sziklák hasadékaiból, főként a Biokovo hegység déli lejtőin megfigyelhetően hogyan nőhet ki ezerszámra ennek a fekete fenyőnek egy déli fajtája, amikor a dolomit és a csapadék még mostohább körülményeket jelent. (Talán a tengeri pára miatt?)

De nincsenek illúzióim, és tudom, hogy semmilyen nemes fafaj nem fog már megtelepedni a Keszthelyi hegység mészkőborításán. Egyszerűen azért nem, mert amikor a tölgy és a bükk őshonosnak számított nálunk, akkor nem voltak tartósan 36-37 C fokos nyarak, viszont voltak hideg, keményen fagyos telek, amikor a fák kártevői egyszerűen kifagytak.

Ami nekünk,40 fokos hőségben tikkadó magyaroknak jár és jut, az az ecetfa, bogáncs az akác és - jobb esetben a boróka . Lehet ezen gúnyolódni, de meg kell nézni: az utak, sínek mellet, a kivágott erdők helyén mi nő ki a földből. (Szerintem egyébként az akácot meg kellene becsülni, az tényleg a mi klímánkra való, gyorsan növő, öntözést nem igénylő, és igénytelen fafajta, ami ráadásul méhek kedvence is.)

Amennyiben a keszthelyi hegység erdeit kivágják, a felmelegedő, kopasz mészkő-dombok olyan mikroklímát fognak teremteni, mint amilyen mikroklímát teremtett Keszthely Városa az agyonmagasztalt Fő terével. Forró, száraz, élhetetlent. Ezért a fakivágásokat mégis csak szakaszosan, és a párhuzamos telepítések elvégzésével együtt szabadna elvégezni, de a telepítéseknél nem az őshonos magyar fajokra, hanem szárazságtűrő fafajtákra kell gondolni, esetleg mediterrán fajtákkal. (Olajfa, paratölgy stb.) Ha ez nem így lesz, akkor a hegy kopasz marad forró porviharokat generálva, szerencsésebb esetben kialakulhat egy macchia-erdő, bokrokkal, ecet-és akácfákkal, babérral, alacsony növésű bokrokkal.

Vitamin

Tisztelt Vitamin!

Nagyon köszönöm a hozzászólását, igazán komoly és megfontolásra érdemes gondolatokat osztott meg Velünk.
Tulajdonképpen ez nagyobb méretű természeti katasztrófa mint annak idején a vörös-iszap áradás volt. Talán a Tisza megmérgezéséhez lehetne hasonlítani.
Sajnos mint magyar ember, én is hajlamos vagyok a pesszimizmusra, ezért nincs nagy bizodalmam abban, hogy ezt normális módon lesz képes kezelni az illetékes "hatalom".
Talán kellene egy nyílt közmeghallgatást kezdeményezni, ahol az érintett települések lakói is részt vehetnének, kérdezhetnének, esetleg felvethetnék az ötleteiket.
Nem ártana minél nagyobb nyilvánosság mellett tenni ezt / országos televízió, rádió, újságok/.
Mi gondol, hogy lehetne ennek nekilátni?

Kedves Vitamin !

A hozzászólásoddal teljesen egyetértek, én is ezt támogatnám,ha egyáltalán
számít a véleményem !Úgy érzem és gondolom komolyabb probléma annál,hogy ezt
ilyen egyszerűen meglehessen oldani!Feltétlen be kellene vonni ehhez a témához
értő szakemberek véleményét,akik "felelős döntést" képesek hozni,mert nem könnyű
szakmai kérdésről van szó,tekintettel arra,hogy nagyban érintett a vadállomány
és nem utolsó sorban az ember,mivel nyugodtan mondhatom az erdő menedék,valamint
szinte tüdeje volt a környezetünknek ezidáig és NÉLKÜLE mi lesz ???
A keszthelyi FŐTÉR valóban jó példa volt csak be kellene vallani a döntést hozóknak !
Gyakorlatilag kihalt és ez lesz meglátásom szerint a keszthelyi hegység sorsa is !
A felelősség nem kicsi ...!!!

Tisztelt Vendég!

Tökéletesen igaza van abban ,hogy a Főtéri rekonstrukció nagyon komoly, és alapvető hibáktól hemzseg.
Csak a gazdaságosság, illetve a minél megalomániásabb kivitel lebegett szem előtt.
Csak a lényeg veszett el: AZ ÉLHETŐ VÁROS!
Sajnos ez a szemlélet vezethetett a mostani óriási erdőpusztuláshoz is.A nyilvánvaló éghajlati változások mellett természetesen.
De valamit tenni kellene most, nekünk itt élőknek, mert ez alapjaiban fogja megváltoztatni az életminőségünket.

Kedves Vitamin ! /NEM CSAK NEKI SZÓL/

Ti is csak elméleti dolgokat feszegettek,mi lenne ha???? "SZAKEMBER" mondana valamit.
Ki az a szakember aki felelősséggel állítani mer bármit is,megnyugtatlak benneteket ilyen Magyar-honban nincs.Ha lenne az meg semmilyen híradásban ne jelenhet meg,rendkívül nagy az összefonódás üzleti érdekkör.
Ez pláne a "környezetvédelemre" vonatkozik,fenntarthatóságba minden bele fér.
Annyi nagyokos van ezen a területen,hogy az már fáj.Azok az előadók mind szakemberek (végzettség,szakmai szempont,és persze minden egyéb /politikai/)voltak.
Itt se ártana egy kormánybiztosi kinevezés (hasonlóan az árvízhez)aki minden szempontot tud mérlegelni és persze felelős döntéseket hozni,ha kell az összes vezért lapátra tenni.
Ez a mérhetetlen pusztulás nem 1-2 év alatt jött létre,hanem 40 év felelőtlen gazdálkodásának.
Higgyétek el a saját bőrömön tapasztaltakból tudok ilyen megállapításokat tenni.

Úgy vélem,

a telepítendő fafajok kiválasztásához is adtam tanácsot.

De ami még jobban elszomorít: Nemcsak a Keszthelyi hegység erdei pusztulnak. Pusztulnak a zalai erdők, a somogyi erdők, és ami ingatlan-nyilvántartás szerint "erdő" művelési ágban van, annak fele már nem is erdő.(Az Ózd környéki csupasz domboldalak is erdőnek minősülnek, "honfitársaink" azonban már rég letermelték azt.)
Így aztán Magyarország erdősültsége legfeljebb papíron 20 %, gyakorlatilag fele már nem az.(Ez kb. olyan, mint a "Magyarország jobban teljesít"-, pedig NEM!!!)

A probléma azonban ennél jóval komplexebb, mert néhány évtized múlva már nem csak letarolt, kiégett erdeinket sírjuk vissza, hanem elsivatagosodó termőföldjeinket, kiszáradó természetes vizeinket, és marhára oka fogyottá fog válni, hogy ki szerezhet magyar termőföldet.

Visszatérve azonban a Keszthelyi hegység jövőbeli letarolására, felvetődik még további kérdés:
- Mennyivel csökken majd a térségbeli ingatlanok, főleg az erdő-közeli nyaralók, pincék értéke, és megtéríti-e valaki ezt a kárt?
- Elvetendő-e, - én gondolom igen -, a gyenesdiási szabadidőközpont kivitelezése (Az erdei tornapálya körüli területre gondolok, ahol egyesek még Szállodát is terveztek, szabadidőközponttal)
- Fogják-e öntözni az új telepítést, és milyen vízbázisból....?
- Légszűrő erdő hiányában mennyire fog megnövekedni a szálló por koncentrációja, és mennyivel több (tüdő)beteget jelent ez az elkövetkező években?
- Mi lesz a jelenlegi vadállománnyal?

Számtalan kérdés, válaszok, és koncepciók nélkül....

Vitamin

Úgy vélem, /mesék ideje lejár/

Te nem a fent leírtakról írsz,hanem egészen másról.
//a telepítendő fafajok kiválasztásához is adtam tanácsot.//
Kinek adtál ilyen tanácsot? Mennyit fizettek érte? Talán a (bakancsos)turista utakhoz és a jelző táblákhoz is felkértek tanácsadásra?
Az igaz,hogy az erdők nyilvántartása az erdőtervek milyensége hagy kívánni valót.De nem a kisebbség tehet arról,hogy fogynak lepusztulnak az erdeink,még az éghajlati körülményekre se lehet mindent ráfogni.
Keszthelyi erdészet megszűnése,körzetesítése is hibás döntés volt.Az ott dolgozók többsége egészen más területen kénytelen boldogulni,hiába ezt tanulták ebből éltek.
Lényegről!
//Visszatérve azonban a Keszthelyi hegység jövőbeli letarolására//
Megnyugtatlak a te ingatlanod és minden olyan személy ingatlan értéke nem csökken azáltal,hogy a kiszáradt beteg fák "eltűnnek". Akinek az erdő mellett van,bármilyen érdekeltsége,inkább arra törekedjen,hogy azt mérhetetlen mennyiségű szemetet eltakarítsa. Ha nem a jelenlegi szemlélet érvényesül, az összes kiszáradt feketefenyő oda kerül ahova való (égetőbe). Nem marad növényzet nélkül,kivétel az eddig is sziklás kopár részeket,pláne a felhagyott rekultiválatlan bányák.
Az meg,hogy a Gyenesdiási (szálloda stb.)tervek ezáltal sérülnek egyszerűen butaság.Azok a tervek pontosan a környezet miatt egyedülállóak,nem , hogy az értéke csökken hanem emelkedik azáltal ha tiszta gondozott környezetben kiépített sétautakkal (PARKERDŐ) veszi körül.
Nem kell félni attól,hogy a feketefenyő eltűnik,inkább attól kell félni,hogy magát szakértőnek kikiáltók értékes tanácsokkal látják el azokat, akiknek az erdőkhöz semmi közük.
Légszűrő meg marad még akkor is ha cserjés bokros,őshonos fafajok foglalják el a mostani lepusztult erdeinket.
Vadállomány ugyan úgy átalakul ahogy a természet (NEM KELL ENNYIRE TÚL SZABÁLYOZOTT). Egy szűk elit helyett azoknak is helyet kell adni akik valóban természet-barát vadgazdálkodásban érdekeltek.
Elég a koncepciókból /DÖNTENI ÉS VÉGREHAJTANI/ FELELŐSSÉG VÁLLALÁSSAL!!
www.porkolabgyorgy.hu

Tisztelt Porloláb Úr!

Elnézést, hogy hozzászólok a válaszához amit a Vitamin Úr-nak címzett, de mint ennek a Fórumnak a létrehozójaként úgy gondolom meg kell tennem.
Tehát nagyon röviden csak annyi; hogy Vitamin az én kérdéseimre adott válaszokat, úgynevezett tanácsot és nem az "Illetékeseknek".
Valószínűleg ez elkerülte a figyelmét és ez vezetett a félreértésekhez. Egyébként az Ön felvetései is értékesek, van bennük megfontolandó dolog is, DE ... ezeket a kérdéseinket, válaszainkat , tanácsainkat, félelmeinket, egyáltalán minden ezzel kapcsolatos felvetésünket hadd beszélhessük meg már valahol szemtől-szemben , az "Illetékesek" részvételével természetesen.
Kérem, ha van valamilyen tanácsa, ötlete, hogy hol és hogyan lehetne egy nyílt össznép lakossági fórumot ez ügyben létrehozni, akkor értesítsen engem itt valamiképpen.
Előre is köszönöm és ez a kérés természetesen ez minden idelátogató kedves Vendégnek is szól. Köszönöm, hogy meghallgatott.

nincs mit

nincs mit

Megtisztelő amivel

Megtisztelő amivel próbálkozik,én is hasonló elvek mentén választottam valamikor a Helikont.
Sajnos oda jutottam,hogy kénytelen vagyok név-nélkül pár általam problémásnak tartott témáról írni.
Az erdők pusztulása számomra még érdekesebb,hiszen több mint 10 éve vagyok egy 91 HA erdő (szerintem egyetlen) felelősséget is vállaló vezetője.
Azon fórumot amiről ír szinte lehetetlen összehozni,a múltbeli és jelenlegi hatalomnak egészen más az érdeke.
Azért ha sikerül a fenti témában bármilyen fórumot összehozni szívesen megosztom a személyes tapasztalataimat az érdeklődőkkel.
Itt azért nem teszem mert névvel elérhetőséggel megjelenni nem tudok.
Sok sikert a Helikonos ténykedéséhez.
www.porkolabgyorgy.hu

Nincs ingatlanom

a Keszthelyi hegységben, tehát önzetlenül aggódtam , még ha ez hihetetlennek is tűnik Önnek.
(Ha lenne sok pénzem, talán vennék a Szépkilátó környékén, de lehet, hogy már nem.)

Ami a Gyenesdiási tornapálya környékére tervezett Szállodát illeti: Mitől lenne vonzó egy letarolt hegység közepén porosodó Hotel, amikor a közvetlenül a Balaton parton lévő Helikon sem olyan vonzó. Ami Ózdot illeti, ott a "norvégok" sok erdőt kiirtottak, azt nem állítottam, hogy máshol is ők pusztítottak.

Koncepció kell, de azt meg is kell valósítani: Az én koncepcióm - amit most biztos nem fog megvalósítani senki -az, hogy a folyóink vizét - főleg árvízkor - nem szabadna leengedni a Fekete tengerbe, azt hatalmas tározókba kellene felfogni. Több csatornát, így a Duna-Tisza csatornát, a Dráva-Balaton csatornát/a Principális felhasználásával/ kellene létesíteni, víz-utánpótlásra, öntözésre, idegenforgalmi célokra. Az árterekben sem építkezni nem engednék, sem szántóföldi növénytermesztést nem engednék, az a galéria-erdők helye. A lebetonozott "Fidesz Főtereket" felszámolnám, az aszfaltot (köveket) platánfákra cserélném. A Balaton szabályozási szintjét 130 cm-re emelném, az engedély nélküli erdőírtást szigorúan büntetném.
A vasutat preferálnám, és versenyképessé tenném a közúttal szemben úgy, hogy Bp-ről másfél-2 óra alatt lehessen Keszthelyre eljutni, nem 4-5 óra alatt, mint napjainkban.(Amúgy az a röhej, hogy a 1984-ben volt egy Balaton-express nevű járat Keszthely-Bp. között, amit NOHAB dízel-mozdony húzott , és mégis 2 és fél óra alatt felért a Délibe. Mire a büfékocsiban megittunk 1 sört, már Siófokon voltunk, igaz, onnan aztán meg sem állt Budapestig-, még Székesfehérváron sem!!)

Vitamin

Tisztelt Vitamin!

Sok értékes és érdekes ötlete van ez nyilvánvaló. Véleményem szerint lenne még sok ember a környékről aki szívesen véleményt cserélne ebben a lesújtó ügyben, az " Illetékesek" részvételével persze.
Önt is megkérném ezért, ha esetleg lenne valami ötlete, hogy hol és hogyan lehetne egy nyílt lakossági fórumot létrehozni, akkor kérem segítsen. Előre is köszönöm.

Lakossági fórum

Szerintem ezt a lakossági fórumot most - kivételesen - meg lehetne szervezni, egy közös Gyenes-Vonyarc-Györöki fórum lehetne az érintett polgármesterek, és a lakosság közreműködésével. A szervező szerintem a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lehetne, címük:Csopak, Kossuth u.16.

(Én amúgy - partizán módra és ha időm engedi -, eleresztek néhány levelet egy-két környezetvédelmi ügyben, a legtöbbjük vagy az ÁNTSZ-nél köt ki azzal, hogy a probléma felvetésem "közegészségügyi szempontból nem releváns"-, ilyen volt pl. tavaly a Balaton vízpótlásának és a kiszáradt keszthelyi strand helyzetének feszegetése-, vagy a problémafelvetésemet az illetékes szubjektívnek, és nem általános érvényűnek találta, vagy pedig Kormánydöntésre hivatkozva seperték le javaslataimat.)

Úgy vélem azonban, hogy a Keszthelyi hegység erdeinek sorsa talán több embert megérint, és kézzel foghatóbb, mint a kiszáradó Balaton víziója - főleg akkor, amikor idén ráadásul van is benne víz -, ezért lehetne kezdeményezni a fórumot. (Az erdők nagyobb része a Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, továbbá pénzügyi forrást is csak állami csatornákon keresztül lehetne biztosítani akár a megmentésre, akár az újra telepítésre.)

Vitamin

Megnyugtatlak benneteket

Megnyugtatlak benneteket egyetlen település polgármestere nem képes és pláne nem hajlandó semmilyen lakossági fórumot tartani,(pláne ebben a témában).A hivatalos sajtótájékoztató meg lett tartva, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részéről.Csak közlöm oda is csak azok mehettek akinek meghívót küldtek és előre jelezték részvételi szándékukat.
Az eleresztet levél semmit nem ér oda kerül ahova az ilyen levelek kerülnek(megválaszolatlan)töröl megjegyzéssel.

Hajrá

Hajrá Keszthely!

//Vonyarcvashegy - Több

//Vonyarcvashegy - Több mint 2,5 hektár erdő égett le a Keszthelyi-hegységben Vonyarcvashegynél. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre.// Ez a hír aztán el lehet gondolkodni azokról amit itt leírtál.

Érdekes téma,akár segíthet is megismerni az IGAZSÁGOT!?

"Facebok-ról" ott még névvel elérhetőséggel írhatok.

György Porkoláb Igen ott voltam,amit elmondtam az sajnos egyetlen híradásban se jelenhet meg.

György Porkoláb Azért pár mondatban a lényegről.Elmondtam itt van az újabb "vörös-iszap" katasztrófához hasonló történet,egy szál gyufa,felelőtlen erdőben tartózkodó személy, és leég több száz hektár. Ami a borzasztó felelősséget vállalni tudó személy meg nincs.Az a sok vezérigazgató aki elméletileg felelős,valószínű azt mondja semmi köze az idáig kialakult helyzethez,hiszen csak most, pár éve töltik be ezen pozíciójukat.
www.porkolabgyorgy.hu

Tartalom átvétel Tartalom átvétel