2009-től Balatonring

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat
2009-től Balatonring

A pálya ugyan még nem készült el, sőt a munkálatok sem kezdődtek meg, azonban Keszthely mellett hamarosan felépül egy komplexum, amely 2009-től öt éven át ad majd helyet a gyorsasági motoros világbajnokságnak.

Mindezt a nemzeti fejlesztési- és gazdasági miniszter, Bajnai Gordon jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján, ahol a világbajnoki címvédő, Talmácsi Gábor is jelen volt.

A miniszter elmondta, hogy a beruházás összköltsége az előzetes számítások szerint hozzávetőlegesen 40 milliárd forint lesz, melynek legnagyobb részét egy spanyol befektető, a negyedliteres kategóriában is jelen lévő Sedesa finanszírozza.

A munkálatok idén szeptemberben kezdődnek meg, és a nyomvonal kialakításában állítólag a hétszeres világbajnok, Valentino Rossi és Talmácsi Gábor véleményét is kikérik a tervezők, ám annyit már most tudni lehet, hogy a jelenlegi futamhelyszínek közül leginkább a valenciaira fog hasonlítani a magyar pálya.

Az első futam a tervek szeriont 2009 szeptemberében kerülhet megrendezésre, majd később tavaszi dátumot kap a Magyar Nagydíj, ahol olyan nagy nevek is pályára gördülnek majd, mint Valentino Rossi és Casey Stoner.

KesztHelyi képe

Hamarosan indulhat a Balatonring építése

A módosított Balaton-törvény elfogadása több balatoni nagyprojektnek is zöld utat adott, köztük a sávolyi MotoGP pálya és wellness centrum megépítésének, amelynek október első felében lesz az alapkőletétele - mondta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke az MTI-nek szerdán.

Július végén Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jelentette be, hogy jövő év szeptemberétől minimum öt éven keresztül motoros világbajnoki futamokat rendeznek Sávolyon az állam támogatásával és a spanyol Sedesa csoport beruházásával megépülő Balatonringen. A sármelléki repülőtérhez és az M7-es autópályához közeli helyszínre tervezett 4650 méteres pálya több mint nyolcvanmillió euróba kerül.

A munkálatok megkezdéséhez - ami a jövő év szeptemberére tervezett futamok miatt igen sürgető - szükség volt a módosított Balaton-törvény elfogadására, amely lehetővé tette az érintett mezőgazdasági területek fejlesztési területté való átminősítését.

A parlament által a napokban nagy többséggel elfogadott jogszabály még a köztársasági elnök aláírására vár, ami immár csak formaság, hiszen a szabályok értelmében az államfő csak egyszer küldhet vissza megszavazott törvényt megfontolásra az országgyűlésnek, és az a Balaton-törvénnyel már korábban megtörtént.

A Balatonring szomszédságában egy ötcsillagos wellness szálloda, golfpálya, szórakozató centrum, logisztikai bázis megépítését és motoros-iskola üzemeltetését is tervezi a Sedesa csoport. A tervek megvalósítására 600 hektárnyi területet vásárolt fel Sávoly környékén, amelynek vonzáskörzetében az utóbbi pár évben igencsak megugrottak az ingatlanárak.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel