Baló újabb ingatlanügye

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

A szombathelyi székhelyű Farbax Kft. kedd reggel óta nem tudja késztermékeit elszállíttatni, és a beszállítókat sem tudja fogadni, mert a Lovas úti iparterületen telekszomszédja lezárta az üzemhez vezető egyetlen utat, a közöttük fennálló jogvita miatt. Bár a közvélemény bevonása jobb belátásra bírta a keszthelyi székhelyű SÖPTEI Ingatlanhasznosító Kft. vezetőit, de feltétlenül szükség lesz a hatóságok védelmére a zavartalan átjárás biztosítása miatt. Ezért a szombathelyi aljegyzőtől birtokvédelmet, az illetékes bíróságtól pedig rendkívüli intézkedést kért a Farbax Kft.

Kedden reggel egy sorompó állta útjukat, amelyet őriztet annak a területnek a tulajdonosa, amelyen keresztül eddig, 13 éven át megközelíthették üzemüket.
Az üzem dolgozóit gyalogosan kedden reggel még átengedték, de a gépjárműforgalmat lehetetlenné teszik - fűzte hozzá Lázár Gergő.
A Farbax Kft. közleménye szerint 82 munkahely kerül veszélybe, ha termelésüket és a szállítást hosszú távon megakadályozzák.
A Farbax képviselője szerint a szóban forgó útszakaszt birtokló Söptei Ingatlanhasznosító Kft. nagy összegű bérleti díjat követel az úthasználatért, ők azonban szolgalmi jog alapítását kezdeményezték. A két cég emiatt 2008 óta perben áll egymással.
Az irodagépeket és tonerkazettákat újragyártó multinacionális vállalkozás szombathelyi üzemének forgalma évente több mint 1 milliárd forint, termékeik 95 százalékát exportra értékesítik, több mint 21 éve működnek Szombathelyen.
Baló József, a keszthelyi székhelyű Söptei Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére kedden azt mondta: pillanatnyilag semmiféle vitájuk nincs a Farbax Kft.-vel, csupán igatlanjuk állagát kívánják megvédeni.
Baló József megfogalmazása szerint van egy per közöttük, amelyben a Farbax "bizonyos jogokat vindikál magának" de cáfolta, hogy az üzemhez vezető utat lezárták volna.
"Bemehettek a dolgozók, elfoglalhatták a munkahelyüket, nincsen semmi probléma" - mondta. Ám amikor a gépjárműforgalom akadályozása került szóba, elzárkózott attól, hogy további információt adjon telefonon. Felajánlotta viszont, hogy a sajtó képviselői belenézhetnek a peranyagba, keszthelyi irodájukban ügyvédei tájékoztatást adnak.
A Farbax Kft. vezetői segítséget kértek Szombathely önkormányzatától, ezért a város két alpolgármestere a hivatalban fogadta a cég képviselőit. A városvezetők tudomásul vették a Farbax Kft. vezetőinek bejelentését, miszerint a cég birtokvédelmi kérelmet nyújt be a város jegyzőjéhez. A városvezetők ígéretet tettek arra, hogy a hatósági eljárás gyorsításával segítik elő a vitás jogi helyzet mielőbbi rendeződését - közölte az MTI-vel Angyal László, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője.
A városvezetők bíznak abban, hogy hamarosan megoldódik a két cég közötti jogi vita. Egyúttal felhívták a kft. vezetőinek figyelmét arra, hogy a konfliktust olyan módon kell megoldani, hogy ne eredményezzen újabb, az érintett városrészen élők mindennapjait hátrányosan érintő helyzetet - fűzte hozzá.
Az MTI értesülése szerint felmerült, hogy a cég átmenetileg az iparterülettel szomszédos lakótelep felé nyitna kaput, és a teherautók ezen át közelítenék meg az üzemet. Ezt az elképzelést azonban a jelek szerint az önkormányzat az ott élők nyugalmának védelme érdekében nem támogatja.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel