Dögkagylók a keszthelyi öböl vizén

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Elhullott kagylók úsznak a Balaton vízén, a Keszthelyi-öbölben. A szakemberek szerint egyértelműen természetes folyamatról van szó, a probléma csupán esztétikailag okoz gondot.

- Szórványos kagylóelhullásról van szó, ez nem kétséges. Egy korábban készített tudományos tanulmányban a szakemberek már jelezték, hogy - ha az időjárási körülmények úgy alakulnak - a Balatonban előfordulhat tömeges kagylópusztulás. Ez a nagy meleg miatt bekövetkezett, az információnak köszönhetően azonban felkészültünk a helyzet rendezésére, a begyűjtésre. Ez jelenleg is zajlik - fogalmazott érdeklődésünkre Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. igazgatója, akitől megtudtuk: a néhány évtizede országszerte terjedő amuri kagyló az utóbbi években a Balatonnak is gyakori lakójává vált. Egzakt felmérés ugyan nem készült elterjedtségének mértékéről, a szórványos vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy elsősorban a tó nyugati medencéjében telepedett meg. A kelet-magyarországi tömeges kagylópusztulások tapasztalatai alapján a tudósok úgy vélték, a nyári melegben szinte szükségszerűen bekövetkezik az állomány idősebb egyedeinek elhullása.
- A Balaton vízének hőmérséklete a tartós kánikulában a sekély szakaszokon egészen a fenékig 26 Celsius fok fölé emelkedett. Az amúri kagylóban jelen van egy parazita, viziatka mely a Balaton vízének említett állapotában a kagylók pusztulását okozhatja. Az elhullás lokális jellegű, a Keszthelyi-öböl térségét érinti - folytatta.
- A begyűjtés folyamatos, naponta 300-400 kagylót távolítunk el a Balatonból, ebből is látszik, hogy túlzás lenne katasztrófahelyzetről beszélni. A hőmérséklet egyébként is csökkent, vagyis minden bizonnyal helyreáll a tó hőmérséklete, s a kagyló elhullás is befejeződik. Amúgy a probléma inkább esztéikai, a vízminőség, illetve a tó élővilága tekintetében nem okoz gondot, negatív változást.
A fentieket igazolja, hogy csak néhány panasz érkezett.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel