Elítélték Méry Zoltánt és könyvelőjét csalás kísérletéért és magánokirat- hamisításért

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Megismételt eljárásban pénzbüntetéssel sújtotta a városi bíróság Méry Zoltánt és könyvelőjét, Tóth Pétert társtettesként elkövetett jelentős kárt okozó csalás kísérletéért és magánokirat- hamisításért. A bíró Méry Zoltánra 500 napi tétel, azaz 1,2 millió forint, míg Tóth Péterre 400 nap, azaz 800 ezer forint pénzbüntetést rótt ki és meg kell fizetniük egymillió forint bûnügyi költséget

A történetek egyszer már megjárták a bíróságot: első fokon felmentő ítélet született, amit azonban nem talált megfelelően indokoltnak és megalapozottnak a megyei bíróság, ezért hatályon kívül helyezte.

A szerdán megint első fokon lezárult eljárásban lényegében a vádhatóság álláspontját fogadta el dr. Palkó Tamás bíró.

A történet 2006 elejére nyúlik vissza. Az év februárjában a Méry Zoltán irányította Új-Autótim Kft. Keszthelyen vett ingatlant 240 millió forint plusz 48 millió forint áfáért. Ezt továbbértékesítette, majd visszalízingelte és bérbeadással kívánta hasznosítani. Az Új-Autótim - Tóth Péter könyvelőcége, az I+T Kft. által 2006. március 20-án benyújtott - II. negyedéves adóbevallásában pedig mint eszközbeszerzés után levonható adóként szerepeltették a 48 millió forintot. Ezt azonban az adóhatóság szerint nem tehette volna meg. Illetve csak abban az esetben, ha az általános szabályok szerinti adózást az előző év utolsó napjáig bejelentik. Erről Méry Zoltán az adórevizoroknak április 14-én bemutatott egy változást bejelentő lapot, amely arról szólt, hogy 2005. december 16-án töltötték ki és négy nappal később adták le Nagykanizsán. Ennek azonban nem volt nyoma az APEH-nél.

Méry Zoltán először azt mondta, ő adta le a papírt, később azonban ezt visszavonta. A vádat egyebek mellett arra alapozták, hogy Méry Zoltán azokban a napokban - mobiltelefonja mozgása alapján - nem járt Nagykanizsán. Másik érvként szolgált, hogy Tóth Péter számítógépén találtak egy Új-Autótimre vonatkozó változást bejelentő lapot az inkriminált adatokkal, az pedig március 28-án készült és akkor nyomtatták ki. Emellett a változást bejelentő lap átvételi módja eltért a megszokottól, ami szintén gyanúra adott okot. A rajta lévő bélyegzők eredetiek ugyan, de az átvételt igazoló szignó tulajdonosát nem sikerült azonosítani.

Az eljárásban arra nézve is volt szakértői vélemény, hogy a változás bejelentése nélkül is jogszerű volt az adó visszaigénylése, mert a bérleti tevékenységet nem kezdte el a cég, még nem bocsátott ki számlát.

Dr. Palkó Tamás bíró azonban úgy látta, az Új-Autótim a korábbi bérlőkkel együtt vette át az ingatlant, a szerződésük határozatlan idejű volt, ezen nem módosítottak, így a bérbeadás megvalósult. Ez viszont azt jelenti, hogy a változás bejelentő lap nélkül nem volt jogszerű az áfa levonása. Az inkriminált dokumentum a könyvelő számítógépéről került elő, mégpedig olyan tartalommal, mint amit az APEH-nak bemutattak.

A büntetőeljárásban a vádlottak végül nem jelöltek meg senkit, aki az inkriminált lapot Nagykanizsán leadta. Nem is derült fény rá, ki volt ez, de az egyértelmű, hogy nem szabályszerű körülmények között keletkezett az okirat, mert nem az előírásoknak megfelelően kerültek rá a bélyegzők. A változás bejelentő lap ráadásul csak akkor került elő, amikor a visszaigénylés jogszerűségét igazolnia kellett a revizoroknak. Mindezek alátámasztják a bűnösséget.

Az időmúlásra is tekintettel a bíró Méry Zoltánra 500 napi tétel, azaz 1,2 millió forint, míg Tóth Péterre 400 nap, azaz 800 ezer forint pénzbüntetést rótt ki és meg kell fizetniük egymillió forint bûnügyi költséget. Az ítélet nem jogerős.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel