Élő állatokat boncoltak a keszthelyi gimnazisták a biológia-szakkörön

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat
Élő állatokat boncoltak a keszthelyi gimnazisták a biológia-szakkörön

Állatokat boncoltak fel egy keszthelyi gimnázium biológia-szakkörében, előfordult, hogy kiscsibéket élve daraboltak a diákok. A foglalkozásokra már 13 éves kortól jártak gyerekek, a szomszédos katolikus általános iskola tanulóit is bevonták. A szakkört vezető tanár hirtelen távozott az iskolából, a tankerület vizsgálatot indított, az állatvédők büntetőfeljelentést tesznek.

A keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörében évek óta végeztek boncolásokat, kémiai kísérleteket, a foglalkozásokra a hatosztályos gimnázium 13–18 éves tanulói jártak. A Hvg.hu csak egyetlen dokumentált esetről tud, amikor egy felháborodott szülő panaszt tett, amiért iskolai szervezésben egy ilyen boncoláson kellett volna részt vennie általános iskolába járó gyerekének.

Informátoruk szerint megengedhetetlen, hogy évek óta, iskolai keretek közt kínoznak és pusztítanak el saját kezűleg állatokat, ennek szükségszerűségét egy hatosztályos gimnáziumban nyilván nem indokolja semmilyen kutatási cél.

Áramot vezettek a békába, kiscsibét boncoltak
Az informátor állítása szerint nyulat, skorpiót, gőtét és papagájt, tengerimalacot vagy egy vaddisznó fejét is felboncolták az évek során. Előfordult, hogy a tanár egy élő denevért hozott be nekik, vagy egy még életben lévő albínó karmosbékába azért vezettek áramot, hogy így vizsgálják a reflexeit.

A videón, amit mobiltelefonnal a szakkörbe járó diákok készítettek, látszik, hogy a felboncolt állat olykor még élt közben. A felvételen egy közvetlenül kikelés előtt lévő, csibét fordítanak ki a tojásból a gimnazisták, jól láthatóan tátog, lélegezni próbál. A majdnem három perces anyagot szándékosan nem közölte a lap, túl megrázó.

A videón végig hallható a diákokat instruáló férfi hangja a szakkört tartó biológiatanár, dr. Gidó Zsolt.

„Nem csipog, csak fulladozik”
A videóból úgy tűnik ki, hogy annak az ismeretterjesztés volt a célja, a diákokat instruálja, biológiai összefüggésekre hívja fel a figyelmüket, okítja. A videóból egyértelmű, hogy a csipesszel, ollóval a gimnazisták dolgoznak, a tanár iránymutatásának megfelelően például levágják a burkot a majdnem teljesen kifejlett kiscsibéről, majd leválasztják a további részeket. Hallani, hogy még fel is hívja a figyelmet rá, hogy már azért nem úszik magzatvízben, mert már nem „kis embrió”, nemsokára kikelne. Így amikor a véres felületre teljesen kifordítják a burokból, egy vékony lány hang még fel is kiált, hogy „jaj, csipog”, majd megállapítják, hogy még „rugdos”. „Tök mindegy, úgyis elvérzik már szegény” – mondja a tanár a felvételen, majd egy fiú felkiált, hogy

„juj, ez elég morbid!”

Távozott a tanár
Az igazgató és az érintett szaktanár álláspontja szó szerint az volt, hogy a

„tanórai kereteken belül végzett és irányított boncolást szakmailag és pedagógiailag elfogadhatónak tartjuk”.

Megkeresték a keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatóját, Szörényi Zoltánt, mivel azonban a Klebelsberg Központ alá tartozó, állami fenntartású intézményről van szó, a Nagykanizsai Tankerületi Központ vezetője válaszolt. Magyar Ferenc tankerületi igazgató azt közölte, hogy az ügyben „átfogó vizsgálatot indítottak”, és csak ennek lezárása után tudnak pontos tájékoztatást adni.

Nem sokkal a kérdések után gimnáziumi forrásból úgy értesült a Hvg.hu, hogy dr. Gidó Zsolt váratlanul eltűnt az iskolából.

Büntetőeljárást kezdeményeznek
Perédi Gergely, a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület elnöke azt mondta a lapnak, rendőrségi feljelentés tesznek, mert egyértelműen állatkínzásról van szó, ráadásul szervezetten, iskolai keretek között történt. A szervezet munkatársa aggályosnak nevezte, hogy a keszthelyi iskolákban pont az ennyire fiatal, befolyásolható tizenéves korosztályt buzdították állatok felboncolására.

Az állatvédelmi törvény hatálya minden állatra kiterjed, és generálisan tiltja a szükségtelen, fájdalmat okozó beavatkozásokat, bántalmazást – emlékeztet a Hvg.hu cikke. Az állatvédelmi jogász szerint a jogszabályok külön engedélyhez kötik az oktatási keretek között végzett állatkísérletet, így kérdés, hogy ilyet a Vajda János Gimnázium beszerzett-e az illetékes kormányhivataltól.

A tanár elismerte, hogy hibázott
Frissítés: A cikkünk megjelenése után, csütörtök délután elküldte válaszát a Hvg.hu-nak a tankerület vezetője: Magyar Ferenc szerint az átfogó vizsgálat során "a tanár elismerte, hogy néhány szakköri foglalkozáson, nem a leadott pedagógiai munkatervben leírtaknak megfelelően járt el", emiatt maga kérte "közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését". A tanórákat helyettesítésekkel oldják meg, az intézmény vezetői szerint nem lesznek fennakadások.

"A köznevelési intézmény a jövőben is mindent megtesz az oktatás magas színvonalának megőrzése, a szakmaiság érvényesülése és a jogszabályok maradéktalan betartása érdekében" – írják.

Megszüntették a nyomozást

A HVG ír arról, hogy a keszthelyi rendőrség megszüntette a nyomozást annak a pedagógusnak az ügyében, akiről még márciusban derült ki, hogy a helyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörein rendszeresen végeztet élveboncolást a diákokkal.

A lap cikke szerint gyakorlat volt, hogy a gyerekek élő és elpusztult állatokat, tetemeket, vaddisznófejeket boncoltak iskolai keretek között. Egy élő tengerimalac boncolásáról videófelvétel is készült, és amikor erről értesült, végül a gimnázium egyik volt diákja tett feljelentést.

A rendőrség nyomozott, de végül nem állapított meg állatkínzást. A szakkörbe 13-18 év közötti gyerekek jártak, a foglalkozásokba a szomszédos katolikus általános iskola tanulóit is bevonták.

A mobiltelefonnal készítettek videón látszik, ahogy egy kikelés előtt lévő kiscsibét boncolnak a gyerekek, az állatot láthatóan ők is megsajnálják, és szólnak a tanárnak, hogy „még csipog”, illetve hogy „még rugdos”. Erre a tanár úgy válaszol,

„Tök mindegy, úgyis elvérzik már szegény”.

A HVG márciusi cikkének megjelenése után a szakkört vezető tanár, dr. Gidó Zsolt hirtelen eltűnt a gimnáziumból. Az esetek nyilvánosságra kerülését követően a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület büntetőeljárást kezdeményezett.

A történet azzal kerek, hogy egyrészt a tankerület nem reagált a lap kérdéseire, cserébe az önkormányzati Keszthelyi Televízió úgy állította be az esetet, mint ami megpróbálja lejáratni a fideszes városvezetést a közelgő választások előtt. (HVG)

Tartalom átvétel Tartalom átvétel