Fenékpusztai rehabilitáció: Czoma kétmilliárd forintos projektje

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Kezdenek letisztulni a fenékpusztai rehabilitációval kapcsolatos tervek, a tulajdonos Helikon kastélymúzeum hamarosan benyújtja komplex pályázatát. Összességében mintegy másfél-kétmilliárd forintos projektről van szó, melynek fedezetét pályázati forrásból kívánják előteremteni. A lovas és római kori örökség láthatóvá tételével kapcsolatos munkálatok párhuzamosan zajlanak majd, a remények szerint pedig jövőre már indulhat is a beruházás.

- Két részben újul meg a terület, az egyik a régészeti, a másik a lovas örökség visszaállítása, bemutatása lesz - fogalmazott dr. Czoma László igazgató, hozzáfűzve: reményei szerint 2013-14-ben már látogatható lesz az attrakció.

- Fenékpuszta a római erődrendszert alapul véve, európai viszonylatban is ritka és egyedülálló történelmi emlék - folytatta. - Ez évben szeretnénk elkészíteni az engedélyes terveket, ezt számos szakember segíti. Az elképzelések szerint visszaállítunk őrtornyokat, bemutatunk római villát, annak berendezési tárgyait, s a szeretnénk elérni, hogy az ókeresztény bazilika is bemutatható állapotba kerüljön. Mivel a római légióknak műhelyei is voltak, célunk, hogy a szakmákat is láthatóvá tegyük a közönség számára. Fontos, hogy minden korhű legyen majd. Magam Németországban megtekintettem több helyreállított római erődrendszert, egyszerűen csodálatosak. S bizony óriási, milliós nagyságrendű a látogatottságuk.

A másik fenékpusztai projekt a lovas örökség bemutatása lesz.

- A Kiskastély rekonstrukciója után kiállítóhelyként, fogadóházként funkcionál majd. Megteremtjük a lótenyésztés feltételeit, s lóversenypályát is kialakítunk. Végre megvalósulhat a régi vágyunk, jelesül, hogy a Festetics kastély és Fenékpuszta között rendszeres hintójárat közlekedjen. Csatlakozik a programhoz Szántódpuszta is, ahol a cselédség életét tudjuk bemutatni. Erre nyertünk 350 millió forintot. S itt is van egy álmunk, postakocsi járat Keszthely és Szántódpuszta között.

matyas képe

Cseledseg!

Ragyogo ötlet, hogy a mult szazad eleji keszthelyi cseledseg eletet bemutatjak. Remelem lesz benne szo az akkori egeszsegügyi ellatasrol, a Jobs fele szanatoriumrol, az akkori cseledsegi oktatasi intezmenyekröl, az akkori közigazgatasrol.
A mostani helyzettel mindenki tisztaban van es ra lehet jönni, hogy Keszthelyen:
"Megallt az idö..."
matyas
Ui. Vagy megse?

Csak gratulálni lehet.

Mindegyik cél telitalálat. A Kiskastély is jobb sorsra érdemes, már rég kezdeni kellett volna vele valamit. Ha pénz is lesz hozzá, akkor csak gratulálni lehet.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel