Hévíz csak magában bízik

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Mivel több olyan Balaton-felvidéki település is akadt, amelyik nem akart a világörökségi listán szerepelni, ezért Hévíz önállóan indul a megmérettetésen. A sikerhez évek kellhetnek.

Ismét a Hévízi-tó világörökségi listára történő felvételét szorgalmazza a hévízi önkormányzat. A téma ugyan nem új, hiszen több mint egy évtizede felmerült már, de eddig csupán a szavak szintjén. „Tavaly érkezett megkeresés az önkormányzathoz az Emberi Erőforrások Minisztériumától azzal a jelzéssel, hogy felülvizsgálják: kik azok, akik a világörökségi várományosi listára fel szeretnének kerülni, illetve fent szeretnének maradni. Hévíznek korábban már volt ilyen jellegű előterjesztése, akkor más helyszínekhez kapcsolódóan kívánt a várományosi listára felkerülni. Most azonban a testület azt a döntést hozta, hogy Hévíz önállóan indul a megmérettetésen” – tudtuk meg Papp Gábor polgármestertől. Hosszas mérlegelés után arra jutottak, hogy a hévízi gyógytó eredménnyel pályázhat a címre, ám ehhez olyan tudományos anyag szükséges, amelyben bebizonyítják, hogy nincs párja a világon. Ebből a tanulmányból ki kell derüljön, milyen a víz összetétele, biológiája, hatása, milyen a tó környezete. A kutatás és az anyag összeállítása több hónapot, sőt, akár éveket is igénybe vehet. „Hazánkból eddig nyolc nemzetközileg is kiemelten fontosnak tartott érték került fel a világörökségi listára. Számomra nem kérdés, hogy a Hévízi-tónak is gyarapítania kell ezt a hazai listát. Tisztában vagyunk azzal, hogy a cím elnyerése hatalmas felelősség, amivel komoly feladatok járnak, hiszen már önmagában annak megtartása sem könnyű. Ez elsősorban nem pénzkérdés, hanem komoly munka: eljutni a világörökségi címig jó pár éves folyamat” – fogalmazott Papp Gábor.

A helyszín eredetileg 1993-ban került a világörökségi várományos listára, a jelenleg nyilvántartott hivatalos megnevezés: A Tihanyi félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és a Hévízi tó. Ez mintegy 30 települést érintett Aszófőtől Tapolcáig. „A várományos helyszínek szakmai felülvizsgálatát a Forster Központ 2013-ban elvégezte, az erről összeállított felülvizsgálati dokumentációs anyagot 2013 szeptember végén átadta a minisztérium részére” – mondta lapunknak Wollák Katalin, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ főtanácsosa. Hozzátette: Hévíz esetében a helyszín elnevezése és tartalma is változott, a szakmai javaslat szerint a várományos helyszín a Balaton-felvidék kultúrtáj címen szerepel, magában foglalja a Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Hévízi-tó természeti, illetve kulturális örökségi védettség alatt álló területeit, valamint Balatonfüred reformkori városrészének műemléki védelem alatt álló területét. „Voltak olyan Balaton-menti települések, melyek nem támogatták a jegyzékbe vételt. Jelenleg tehát a felülvizsgálat még nem zárult le, ezt követően hirdeti ki a miniszter a jegyzéket, azonban ettől a helyszín státusza nem változik, hiszen a várományos helyszínek közül a miniszter fog dönteni arról, hogy melyik várományos helyszín esetében kezdeményezi a világörökség jegyzékbe történő jelölést. Az utolsó magyar jelölés 2002-ben volt” – fogalmazott Wollák Katalin. A Balaton-felvidéki kultúrtáj kiemelt értékeket hordozó területeinek meghatározó, közös alapja a több millió éves földtörténeti múlt, amely vulkáni működéssel is együtt járó folyamataival és azok utóhatásaival (gyógyhatású melegvizek) hozta létre a változatos, mégis harmonikus egységet alkotó tájat.

Tízezer ágyon egymillió éjszaka
Budapest, Hévíz, Hajdúszoboszló – többnyire ez a három település szokott szerepelni a leglátogatottabb települések listájának élén. A 2013-as sorrend a főváros mögött még nem dőlt el. „Novemberig 3,7 százalékos növekedést látunk, ami azt jelenti, hogy ha a magánszállások forgalmát is hozzáadom, akkor 2013-ban összesen 1,1 millió vendégéjszaka várható. Ezen belül a belföldi vendégek száma 1,8 százalékkal nőtt, a külföldieké 7,6 százalékkal” – mondta lapunknak Horváth Orsolya. A Hévíz TDM elnöke hozzátette: a városban 10 ezer vendégágy van, ennek mintegy felét a magánszállások adják. Az ifa mértéke idén is 450 forint marad.

Szerző: Vég Márton
VG.hu

Tudja-e

vajon ez a végtelenül okos pappgábor, hogy egy kavicsot sem lehet odébb rúgni engedély nélkül, ha egyszer Héviz világörökség lesz? Nemhogy sportcentrum meg a fene tudja miféle álmok a primitív kiadvány szerint.

Még az a szerencse...

Még az a szerencse, hogy csak álom marad a sportcentrum meg az egyebek,mert remélhetőleg lesz annyi józan ész a hévíziekben,hogy még egyszer nem adnak esélyt ennek a dilettáns önjelölt zseninek és mehet vissza a kulipintyójába masszírozni... ott megengedhető neki, hogy építse a WC-it!

Annyira okos, hogy azt sem tudja, miután kiengedte a város kezéből az arany tojást tojó tyúkot, a tavat és a tófürdőt,nem őt és a zseniális talpnyaló bandáját fogják megkérdezni, hogy a tó a világörökség része legyen-e,vagy sem!!! Sajnos Hévíznek - Papp Gábor áldásos tevékenysége,illetve tehetetlensége folytán - semmi köze a tóval kapcsolatos döntésekhez.

Eldicsekedhet vele,hogy elq...ta, elq...tuk!

Szerintem már jobb ha az önkormányzati választásokig minél többet utazik, addig sem csinál semmi visszavonhatatlant a város kárára.

Kedves Elvtársak !

Ez a lényeg röviden, tömören zanzásított változatba, hogy mindenki megértse!
Ellehet gondolkodni, hogy ki legyen az új PM ősszel ...! Ezt a "csodagyereket"
pedig küldjétek el masszírozó továbbképzőre repülővel Kínába, vagy ahova akarjátok.
Ennek, még józan paraszti esze sincs!

Hévíz város lakóasinak szeretettel

Olyan polgármestert kívánok, mint amilyen dr Balogh Zoltán igazgató főorvos volt!
Neki köszönheti a város, ami miatt olyan felkapott hely lett a város, mert amilyen
harcot Ő folytatott a tó megvédése és megmaradása miatt az akkori rezsimmel szemben,
az példamutató minden városvezető számára! Ilyen polgármestert kívánok Hévíz város
első számú emberének, mert egy tisztességes korrekt becsületes ember volt!
Magam részéről a legfrekventáltabb helyen szobrot állítanék neki és hálával tartozik
minden hévízi lakos, mert nélküle most nem volna miről vitatkozni, mivel kiapadt volna
a tó! Örök hála és tisztelet dr Balogh Zoltán igazgató főorvos úrnak!

Tartalom átvétel Tartalom átvétel