Kastélyút a Dunántúlon

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat
Kastélyút a Dunántúlon

A Helikon Kastélymúzeum évente 200-250 ezer látogatót fogad. Ez a szám akár tizenöt százalékkal emelkedhet, ha beindul a kastélyút program, mely a Dunántúl főúri épületeit, várait köti össze.

- Magyarországon összesen tizenháromezer műemlék található, a sorban közel nyolcszáz kastély szerepel, melyek közül tizenegyben működik múzeum. Nyolc a Dunántúlon található, a várakon kívül ezek a tagjai a Kastélyút Egyesületnek - adott statisztikai tájékoztatást elöljáróban dr. Czoma László, a keszthelyi Festetics-kastély főigazgatója, aki a szervezet alelnöki tisztségét is betölti. Elmondta: Franciaországban, a Loire mentén kiválóan működik a hasonló túraútvonal , pedig 10-15 kilométerenként állnak a kastélyok. Németországban szintén szövetkeztek az egykori főúri rezidenciák működtetői, s ott sem gyengítik, hanem erősítik egymást.

- Keszthely, Sümeg, Sárvár, Kőszeg, Nagycenk, Eszterháza, Pápa, Rezi, Zalaszántó, Szigliget, Nagyvázsony és Nagytétény tagja az egyesületnek, e településeken kastély, vagy vár, várrom található. Ezek a dunántúli pontok - folytatta. - Szeretnénk azonban, ha idővel a burgenlandiak is csatlakoznának az egyesülethez, s részt vállalnának a közös munkában, bemutatkozásban.

A kastélyút ugyanis nem csupán egyszerű útvonalat jelent, tagjai programokat, bemutatókat szerveznek, prospektusokat, térképeket adnak ki, kitáblázzák a helyeket az autópályákon és egyéb útvonalakon, s persze folyamatosan ajánlják egymás látnivalóit.

- Rengeteg minden köthet össze bennünket, a célokat már megfogalmaztuk. Az állandó látnivalókon túl gasztronómiai élményt szeretnénk kínálni, mégpedig tájegységek szerint. Tervbe vettük, hogy mindenütt bemutatjuk majd az egykori főúri, illetve paraszti ételeket, italokat, s a korabeli fűszernövényeket is meghonosítjuk. Nem marad ki a sorból a zene sem. A kastélyokban barokk muzsika szól majd, a várakban középkori koncerteken vehetnek részt a látogatók. Komoly célunk, hogy a kastélyúton postakocsi járatokat működtetünk. Lehetőségünk nyílik arra is, hogy a programokat, azok időpontját egyeztessük.

rondakutya képe

Megrögzött pesszimiszmus

Az a baj,hogy a sorok közt olvasva csupán negatívumot tudtok elképzelni kedves Hozzászólók.Bizony a franciáknál jól működik a kastély túrizmus.Régebben felismerték,hogy lehet az embereket úgy is szórakoztatni,hogy közben szellemi és gasztronómiai épülésben van részük.Egyúttal munkát,megélhetést adnak számtalan helyi!!! vállalkozónak,kistermelőnek.Egy-egy busznyi látogatót vendégül látni szállással,étellel rendszeresen(szervezetten),miközben fehívjuk figyelmüket értékeinkre,miért tűnik badarságnak egyesek szemében?Csak mert a "Czoma" találta ki? A francia már rég rájött,hogy támogatni kell a vidéken még élő "hagyományőrző" mesterségeket,mind a mezőgazdaság, mind a vendéglátás, mind a kultúra és sorolhatnám még mi minden terén.Környékemen szinte minden faluban van egy kastély vagy kúria.Legtöbbet már felújították és funkcionál.Így vagy úgy.Sok faluban panaszkodnak,hogy nincs élet,keszthelyieknek is csak siránkozásra futja.Semmi nem megy egyik napról a másikra,a szemlélet változáshoz idő kell.Talán a francia vidéktől lenne mit tanulni.

Csodálatos dolgokat művel

Csodálatos dolgokat művel ez a Czoma, kitüntetést neki.

Számlaszám lejebb...oda

Számlaszám lejebb...oda kéretik a lovettát és majd abból osztogatok...
Pályázni kell....aki ügyesebben pályázik, az nem nyer...csak hülye ötletekre van pénz...

Tartalom átvétel Tartalom átvétel