Keszthelyen már évek óta nincs iskolatej

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Hazánkban a gyerekek 11 százaléka kap ingyen a tízórai mellé napi egy pohár tejet, vagy más tejterméket. Zala nagyvárosai jelenleg nem vesznek részt a programban. A Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete szerint idén 800 millió forint jut az iskolatej-programra.

- Az új szabályozás szerint a szállítók és a feldolgozók is megigényelhetjük az iskolatej-támogatást - mondta el a barcsi székhelyű Dráva Tej Kft. kereskedelmi csoportvezetője, Babos Jánosné. - Reméljük, e fejlemény jót tesz a programnak, ugyanis Zala megyében eddig mindössze 4-5 helyre szállítottunk. A gyér érdeklődésnek talán az lehet az oka, hogy nagy volt az akcióhoz kapcsolódó adminisztrációs teher, kaptam már olyan telefonhívást is egy jegyzőtől: mit képzelek én, van neki ideje ilyesmire?!

A termelőknek szimpatikus az agrártárca lépése, de azért szkeptikusok is. Szűcs László, a Fűzvölgyi Agrár Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedik: támogatásra érdemes az iskolatej-projekt bővítése, s minden olyan lépés, ami a hazai tejfogyasztási kultúra javítását célozza. Ám a kedvezőtlen hazai piaci viszonyok - melyek miatt Szlovéniába kényszerülnek szállítani tejüket - ettől még megmaradnak. A magyar emberek árérzékenyek, ezért általánosságban a munkahelyek megtartása érdekében nem szívesen fizetnek többet - magyarázta.

Keszthelyen már évek óta nincs iskolatej - tudtuk meg, ám ha igény mutatkozik rá, az önkormányzat nem zárkózik el az újbóli bekapcsolódástól. Hasonló a helyzet Zalaegerszegen is. A polgármesteri hivatal munkatársa, Szeli Gábor elmondta: a 2004-es feltételek túl nagy terhet róttak volna az önkormányzatra. Hozzátette, az idei költségvetésben sincs elkülönítve pénz ilyen célra. Nagykanizsán viszont most némi kihagyás után ismét csatlakoznának. Szmodics Józsefnétől, a hivatal művelődési osztálya vezetőjétől megtudtuk, a város oktatási intézményeiben már zajlik az igények felmérése, amit gazdasági számítások követnek, s ha a képviselő-testület is rábólint, az új tanévtől ismét kerülhet tej a gyerekek asztalára.

Zalaszentbalázs önkormányzata már a kezdetektől részt vesz a programban. Kajné Szabó Hedvig, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elárulta, intézményükben majd’ 130 gyermek kap nap mint nap egy pohár finom tejet.
- A mai anyagi helyzetben rendkívül fontosnak tartom, hogy a gyerekek ezzel az egészséges itallal kezdhessék a napot - szögezte le a 6 önkormányzat által fenntartott gyermekintézmény vezetője. - Biztos vagyok benne ugyanis, hogy van, aki csak itt, az iskolában jut hozzá tejhez, otthon nem. Ezért remélem, hogy minél több település vesz majd részt a programban.

Támogatás
A több éve uniós és állami támogatással zajló program célja, hogy a tej fogyasztásának kultúrája már gyermekkorban kialakuljon. A tejtermékek, kellő mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak a gyermekek számára szükséges napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-bevitelhez, s természetesen, az sem utolsó szempont, hogy az egészséges étrend követésére, a megfelelő életmód kialakítására ösztönöz.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel