Média építészeti díjat nyert a keszthelyi láp revitalizációja

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Negyedik alkalommal ítélték oda a Média építészeti díját kedden este a Trafó nagytermében. A zsűrinek köszönhetően tervkategóriában egy igen különleges diplomamunka, Gerzsenyi András: A keszthelyi láp revitalizációja és az erre a területre tervezett látogatóközpont terve diadalmaskodott. Az est díszvendége dr. Bitó János Ybl-díjas, Kotsis Iván-érmes építész, a BME Lakóépület-tervezési Tanszékének egykori tanára és tanszékvezetője volt, akit 70. születésnapja alkalmából köszöntöttek.

Kedden este a sajtó több jeles képviselője, újságírók, kulturális rovat-vezetők gyűltek össze a Trafóban, hogy egy maratoni, közel négy órás nyilvános zsűrizés során immáron negyedszer ítéljék oda a Média építészeti díját. A zsűri tagjai közt volt például Rózsa Péter a Magyar Televízió Kultúrház című műsorának képviseletében, Földes András (Index), Sümegi Noémi és Devich Márton (Heti Válasz), illetve Dániel András (Figyelő).
A többnyire laikusokból álló, de azért egy-két építész-, vagy műszaki múlttal rendelkező tagot is számláló ítészgárdát két szakértő, Martinkó József (HG) és Wesselényi Garay Andor (Átrium) is segítette, ők azonban mindig csak a pontozás után emelkedtek szóra. A két kategóriában - megépült projektek és tervek - 7-7, egy korábbi szakmai szavazás során kiválasztott terv és megvalósult projekt versengett egymással.

A médiából érkező zsűri mellett az Építészfórum és az Index olvasói is leadhatták voksukat a számukra legígéretesebb építményre, a két aspektus pedig úgy tűnik, nem esik messze egymástól. A megvalósult projektek kategóriájában a zsűri és az közönség tetszését ugyanis ugyanaz az épület, Keller Ferenc pécsi családi háza nyerte el: a bontott tégla külsejű ház "a Mecsek déli oldalán vetődéssel kiszakadt épület", tulajdonképpen bele van hasítva a hegyoldalba, egyedi formája és a természetbe tökéletesen illeszkedő világa mindenkit levett a lábáról. "A tetején még döglött róka is volt, olyannyira együtt él a környezetével" - mondta Wesselényi Garay Andor a házzal való találkozása kapcsán. Földes András hozzátette: olvasóik az online szavazáson általában a családi házakat preferálják, nyilván azért, mert azok az építmények mozgatják meg a fantáziájukat, amelyekbe akár be is költöznének. Az Építészfórum olvasói a tervek közül Páricsy Zoltán mogyoróhegyi táborépületét találták a legjobbnak. A zsűri véleménye alapján a kész épületek kategóriájában holtverseny született, a másik szerencsés Perényi Tamás és Kolossa József budafoki 3000 m3 -es víztornya, amely az előkelő hely ellenére erősen megosztotta a zsűrit.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel