Óriási ingatlanár-zuhanás a Balatonnál

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

A gyengécske főszezon, a hitelválság s az egyre nagyobb finanszírozási gondok ősz elejére tucatszám hozhatják piacra a kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítményeket a Balaton partján.

A lapunk által megkérdezett térségbeli ingatlanközvetítők szerint a büfék, panziók, kempingek mellett több szálloda is lehúzza a rolót, nő a kínálat vállalati üdülőkből, s szabadulnának ingatlanjaiktól az önkormányzatok is. Az utóbbiak már árversenybe is keveredtek. Egyre több szállodát, halászcsárdát, sőt wellness-központot árulnak a felszámolók is, így az ősszel várhatóan tovább csökkennek az árak.

Tóth Lehel, a siófoki Kék Tó Értékbecslő és Ingatlanközvetítő Iroda főmunkatársa a Napi Gazdaságnak nyilatkozva elmondta, augusztus közepétől csaknem a harmadával nőtt az eladó kereskedelmi és vendéglátó létesítmények száma. Míg tavaly ősszel zömmel kevésbé frekventált helyeken lévő, rosszabb állapotú, kisebb ingatlanokat bocsátottak áruba, az idei szezon után már Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár, Fonyód vagy Balatonberény legforgalmasabb helyein is bőséges a választék. Siófokon a minap 55 millió forintért egy olyan néhány éves, étteremmel is rendelkező, nyolcszobás panzió került piacra, amelynek egy kisebb wellness-részlege is van, de reális áron eladó az egyik multinacionális vállalat több hektáros területen lévő üdülője, konferencia-központtal együtt.

Számos értékes ingatlant árulnak pénzintézetek megbízásából. Magasabb áron szinte kizárólag frekventált helyen lévő, vízparti üdülőt, éttermet kínálnak, ám ma már ezek sem nagyon kapósak. A szakember a kereskedelmi létesítmények piacán már az ősszel további, átlagosan legalább 10-15 százalékos árcsökkenést vár.

Nem sokkal jobb a helyzet az északi parton sem − tájékoztatta lapunkat Szirmai Zoltán, a főként kereskedelmi célú ingatlanok értékesítésével foglalkozó keszthelyi ügyvéd. Bár az egyes települések között továbbra is jelentősek az eltérések, Keszthelytől Balatonalmádiig számos, elsősorban a közelmúltban, hitelből épült létesítmény került piacra az utóbbi hetekben. Közöttük szállodák, üzletek, panziók, csárdák, sőt még borozók is megtalálhatók.

Az egyik északi parti településen eladósorba került egy a strandhoz és a kempinghez közeli, igényesen kivitelezett, tavaly elkészült üzletsor is. Egyre több önkormányzat akar megválni táborától, üdülőjétől, vendégházától, amelyek akár több hektáros, értékes területen állnak. Ráadásul többet telekáron kínálnak, sőt az sem ritkaság, hogy egy-egy közeli ingatlan esetében egymással folytatnak "negatív" árversenyt a helyhatóságok. A szakember hozzátette, az ősszel érdemes lesz körülnézni a piacon, hiszen újabb árzuhanás várható.

Ez nem árzuhanás!

Sokan elhiszik ezt a hírt, de valójában mostanra állt be az igazi piaci ár! Szinte hihetelen, hogy évtizedekig az árszinvonal az osztrák és a német ingalan árszinten volt, ami ugyebár az itthoni átlgaos jövedelmekhez képest irreálisan magas volt! Mára, végre érződik a piac nyomása, és a sok százezer kinálat mellet, alig van kereslet!

Örülni kéne ennek, hiszen a kispénzű fiatalság
is könnyebben juthat ingatlanhoz!

"Ez nem árzuhanás" - hanem csőd

"évtizedekig az árszinvonal az osztrák és a német ingatlan árszinten volt..." - Ez igaz, de próbálj meg ebből az "igazi piaci árból" ingatlant építeni.A magyar építőiparnak vége.
"Több mint 1100 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás 2011 második negyedévében, ez újabb abszolút negatív rekord az ágazat történetében – derül ki az Opten legfrissebb adataiból."
A munkanélküli fiatal még az olcsó lakást sem fogja tudni megvenni.A baj az, hogy a nyugaton elterjedt lakásbérlet nálunk megfizethetetlen a hozzáadódó rezsi mellett. A perspektívanélküli falvakban pedig még mindig több millió egy ház ára. Pedig ezeket kellene odaadni fillérekért a fiatalnak, aki mondjuk hajlandó gazdálkodni.Az önkormányzatoknak ebben az irányban kellene elindulni, és segíteni a kilátástalan fiataloknak, pl. olyan haszonállatok tenyésztésével, melyek kifizetődők (pl. strucc, stb.) A jövő úgy is ez lesz.

Mogorva képe

Nem fog..

Nem fog a fiatal úgy sem,
Falutájon vállalkozni,
Perspektivát nem ott látja,
Csak államnak kárt okozni!

Elmegy maga, papir nélkül,
Dolgozik majd feketén,
Akkor is ha begyógyul majd,
Hátul a lyuk, fenekén!

Becsületét ne itt keresd,
Kitartása egy nagy nulla.
Elérni igy semmit nem fog,
Ezért társadalmi hulla.

Na ebben tévedsz, de nagyon!

Az épitöipar nem azért van csödben, mert az ingatlanárak csökkentek, hanem mert aránytalanul drága, és lassú. (Magam láttam falazott házat épitettek fel egy hónap alatt Fürstenfeldben. -Nem elöregyártotat!!-) Itthon sokszor évekig töcskölnek egy házzal.... Már a Praktiker (ZEG) és OBI (Keszthely) árai között is óriási a különbség. Az épitönyag Ausztriában sokszor 30%-al olcsóbb, igy megéri kimenni a Dunántulról, és ott vásárolni!

______________________________________________________________________________

"A baj az, hogy a nyugaton elterjedt lakásbérlet
nálunk megfizethetetlen a hozzáadódó rezsi mellett."
Némeroszágban és Ausztriában is gyakorlatilag egy bér rámegy erre! Igy van ez itthon is, tehát ez egy tévhit!

______________________________________________________________________________

"A perspektívanélküli falvakban pedig még mindig több
millió egy ház ára. Pedig ezeket kellene odaadni
fillérekért a fiatalnak, aki mondjuk hajlandó gazdálkodni."
Nem fog gazdálkodni! Akkor sem ha ajándékba adod a házat! Egyrészt ez munkával jár (sok nehéz munkával), másrészt nincs pénze, hogy gépesitsen, ezért nem lesz elég termelékeny hogy piacképes legyen, harmadszor még kevesebb gyerek fog születni, ha az Isten hátamögötti településen nincs iskola, ovoda, bölcsöde!

_______________________________________________________________________________

"Az önkormányzatoknak ebben az irányban kellene elindulni, és segíteni a kilátástalan fiataloknak, pl. olyan haszonállatok tenyésztésével, melyek kifizetődők (pl. strucc, stb.) A jövő úgy is ez lesz."
És még mi mindent kell nekik csinálni! Akinek nincs perspektivája az vagy nem tanult vagy nem flexibilis eléggé! Az sem kis probléma ha valakik rosszul saccolja meg a lehetöségeit! (Deviza hitelesek)

poresz56 képe

Na ebben tévedsz, de nagyon!

DECÓ!
Te-neked se ártana, néha ha dolgoznál is valamit, ne adj, isten valami hasznosat cselekednél.
VASTAGBETÜID mind a tudatlanságod gyümölcse és eredménye.

www.porkolabgyorgy.hu

Kikkoma!

Foglalkozz már a kedves hozzátartozóiddal és ne adj számba az itt alul irogató szellemi fogyatékosokkal, olyan dolgokat amihez semmi közöm, még akkor sem, ha teljesen igaza van! Már hetek óta csak olvasom ezt a személyeskedő szemétdombot, mert nektek túl sok a pénzetek és az időtök, hogy mindig egymással foglalkoztok s nem az adott témával! Hagyj ki kérlek a hülye játékaidból amit itt Mátyás pajtásoddal folytattok!

DCT

poresz56 képe

Kikkoma!

Úgy tűnik te talán a DECÓ vagy, bár a neved még mindig ismeretlen,igaz a majom eltűnt.

Nem játszok én senkivel, csak a véleményemet ismertetem az olvasóval,aztán van, akinek tetszik, van akinek nem.

Mátyás is eltűnt, pláne a Janink ezek szerint Te is csak olvasó lettél, megjegyzem, nekem nagyon hiányoztok.

Az a félelmetes szellemi nagyságok, ami bearanyozta eddig portálunkat sajnos
elszáradtak,kipukkadtak,vége.

Te megmondhatod ,hiszen "őszinte" voltál mindig, véleményeiddel ha kevesen is értettünk egyet.
Mi az oka. Talán féltek?

www.porkolabgyorgy.hu

Mogorva képe

Szerintem!

Nem fél ő csak elege volt,
Sok hűhó semmiért, s vért,
Követelő sértegetések,
Ami mindekit csak sért!
S ti csak itt meséltek,
Bele a nagyvilágba,
Mint egy veszett érsek!

Porkoláb Gyögrgynek igaza van !!!

A számból vette ki a szót ! Köszönöm szépen !

Porkoláb Györgynek igaza van !!!

A számból vette ki a szót ! Köszönöm szépen ! Elnézést kérek a hibáért !

Mogorva képe

Betegek

Látom a harc nagyon megy itt,
Egymás haját tépitek,
Én meg közben egymagamban,
Jó nagy házat építek!

Tapossátok egymás belét,
Másra úgy sincs eszetek,
Ti vagytok itt országunkban,
A legnagyobb betegek!

Tartalom átvétel Tartalom átvétel