Reuters Keszthelyen: Orbán családja és barátai felvásárolják a Balatont

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat
Reuters Keszthelyen: Orbán családja és barátai felvásárolják a Balatont

A Reuters arról ír, hogy Orbán Viktor családja és barátai bekebelezik a keszthelyi Balatonpart legfontosabb ingatlanjait, közvetlenül akkor, amikor a kormány rengeteg pénzt tervez ott elkölteni.
Keszthely eddig is kivette a részét a nemzeti együttműködésből: a 2010-es kormányváltás után Simicska Lajos cége újította fel a főteret uniós pénzből, a 2014-es győzelem után pedig Tiborcz István cége cserélte ki a lámpákat uniós pénzből. De most még nagyobb dolgok vannak készülőben - ennek járt utána a Reuters.

A cikk sok fotóval és dekoratív ábrával mutatja be, hogyan foglalja el a Balaton-partot a miniszterelnök belső köre: Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és üzlettársaik.

Először felidézik, hogy Orbán Viktor ígérete szerint a következő években 1,4 milliárd dollárt költenek a Balaton fejlesztésére, aminek 40 százalékát az EU biztosítja. Arról is írnak, hogy mekkora befolyása van Orbán Ráhelnek a turisztikai stratégia kialakításában. Aztán cégadatokra hivatkozva hozzáteszik, hogy mióta a miniszterelnök 2014-ben először felvetette a rendszerváltás óta nem látott fejlesztési program lehetőségét, a keszthelyi partszakasz 7 legértékesebb ingatlanja/területe mind gazdát cserélt - és ebből hármat Mészáros Lőrinc, hármat pedig Tiborcz István és üzlettársai szereztek meg.

 • A jachtkikötőt 2014-ben vásárolta meg a közvetve Tiborcz tulajdonában lévő Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. A miniszterelnök veje az ügy nyilvánosságra kerülése után kiszállt, de most is egy régi barátja viszi a céget.
 • A Hotel Viát 2015 és 2017 között, több részletben vásárolta meg Szíjj László cége, aki Mészáros egyik legfontosabb üzleti partnere.
 • A Hotel Helikont és Hullám Szállót a Pannon Tessera Hospitalis nevű cég vette meg 2016 decemberében, aminek meghatározó részvényese Tiborcz híres ingatlanos cége, a BDPST.
 • A Balaton Hotelt pedig 2016 áprilisában Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, a Konzum.
 • A város déli partszakaszánál található Zala kemping körül volt a legnagyobb a zsongás: először, 2017 májusában Szíjj László cége vette meg, aztán tovább adta Tiborcz üzlettársa, Paár Attila cégének, az üzemeltető viszont közben a Mészáros-féle Konzum lett (ahogy nagyjából az összes balatoni kempingé).
 • Azaz: a keszthelyi korzó két meghatározó épülete, a parti sétányt uraló két régi szálló közül az egyik Mészároshoz, a másik Tiborczhoz tartozik.

A fentiek nagy része nem új információ, de a Reuters szépen összeszedte és ábrázolta azt, ahogy „közbeszerzéseken felhízlalt” nemzeti tőkések elfoglalnak egy területet, ahová hamarosan rengeteg állami és uniós pénz érkezik. Ezt egészítették ki olyan riportelemekkel, mint amikor megkérdezik a Helikonban dolgozó pincért, aki elmondja, hogy őt nem érdekli a politika, csak legyen már itt valami.

Ami ennél fontosabb, hogy a Reuters egy nagy külföldi közönségnek mutatja be a keszthelyi példán keresztül, hogyan működik a magyar gazdaság és a politika. Írnak Orbán politikai elképzeléseiről, az illiberális állam kiépítésének lépéseiről, illetve a nemzeti oligarchák rendszeréről és az OLAF-vizsgálatról. De a cikk a külföldi olvasóknak főleg azért lehet érdekes, mert arra fókuszál, amit a címe is kiemel: hogyan finanszírozzák az európai adófizetők Orbán barátait és családtagjait.

Amúgy se Tiborcz, se Orbán Ráhel, se Mészáros, se Orbán nem válaszolt a Reutersnek. De a nemzet veje így is nagyot fut a világsajtóban: nemrég olyan is volt, hogy egymás után szerepelt a New York Times és a Guardian címlapján, hogy uniós pénzből, gyanús módon gazdagodott, miközben az apósa Brüsszel ellen harcolt.

Most fedeztem fel, hogy

Most fedeztem fel, hogy ismét üzemel a portál. (Igaz, fél évente egy beírással.)
A témánál maradva viszont szerintem ez most nem lesz jó biznisz. Kezdve azzal, hogy Keszthely szinte halott, azaz szeptembertől június közepéig semmi nincs, semmi nem történik. Ha szép az idő, lehet sétálni a Balcsi parton, és etetni a hattyúkat. De ezért senki nem jön ide 1 vagy 2 hétre.
Csak a nyári 3 hónapra alapozni pedig eleve veszteségessé teszi a vállalkozást.Már csak azért is, mert a nyári 3 hónap is kérdéses. Jó-e az iszapos, hattyúszaros, hínaras Keszthelyi strandokon aszalódni? (Magamból kiindulva, mert én már 10 éve nem járok keszthelyi strandokra.)
Na és a munkaerő. Fizetnek 500-600 ezret egy pincérnek, egy szakácsnak, egy takarítónak? Vagy a munkaerő inkább kint marad Ausztriában, Németországban? ..(Kint marad...)
------
Véleményem nem légből kapott fikció.
3 év alatt a Városban 5 Bank zárt be, a nihilt már ők sem bírták. A Fő tér elkúrt átalakítása óta a belváros megdöglött, októbertől már nincs egy szaros étterem a Sétálón. A Város nagyon elöregedett, a fiatalok menekülnek innen. (Az, hogy a B My Lakere idecsődítenek néhány ezer drogost, inkább szegénységi bizonyítvány, mint vendéglátós biznisz.)
Ha a Via, a Helikon, a Los Amigos, a Bachus, az 5 Bank nem bírta, nem bírja, akkor mitől menne jobban a dilletáns Tiborcéknak?

A keszthelyi mutyi legnagyobb játékosai

A Reuters szépen szemléltette, min is alapul az orbáni "nemzeti nagytőkések" hihetetlen "gazdasági sikere":

betolakodnak egy adott földrajzi, vagy üzleti területre, amiről tudják, hogy hamarosan rengeteg állami támogatásban fog részesülni, felosztják egymásközt a pozíciókat, és várják a pénzesőt.

Jellemző módon a történet főszereplői közül senki sem mert nyilatkozni a Reutersnek, de a cikk azért összeszedte, kik a keszthelyi mutyi legnagyobb játékosai:

 • Mészáros Lőrinc,
 • Tiborcz István,
 • Jászai Gellért (a Mészároshoz köthető Konzum társtulajdonosa és ügyvezetője),
 • Szíjj László (Mészáros egyik bizalmi embere),
 • Varga Károly (Szíjj üzlettársa),
 • Lukács Krisztián (ügyvéd, korábban közbeszerzési pályázati tanácsadó, a jachtkikötő egyik tulajdonosa),
 • Paár Attila (a West Hungaria Bau tulajdonosa és ügyvezetője, Tiborczhoz-közeli figura),
 • Szeivolt István (építési vállalkozó, Mészáros embere),
 • Fintha-Nagy Ádám (Tiborczhoz köthető ügyvéd).

Előbb-utóbb Tiborcz-tó lesz a Balatonból,

az após + I. OLAF néven akár Király is lehetne

KesztHelyi képe

Akció Keszthelyen: Zár alá vették Tiborcz keszthelyi vagyonát

Bősz Anett, Bárány Balázs és Gőgös Zoltán egy sárga szalaggal tekerte körbe az Orbán családjának érdekeltségébe tartozó Helikon Hotel bejáratát.

A Liberálisok és a MSZP szerint a Magyarországra váró büntetést Tiborcz István törvénytelen vagyonából kell majd megtéríteni, ezért április 8-a után le kell foglalni azokat az ingatlanokat, amelyeket a kormányfő veje politikai kapcsolatainak és korrupt beruházásainak köszönhetően kaparinthatott meg az elmúlt ciklusban.

Az ellenzéki politikusok szerint Tiborcz István kétszeresen is meg akarja károsítani a magyar embereket. Túlárazott és silány minőségű közvilágítással árasztja el az országot, majd az emiatt kiszabott, várhatóan 13 milliárd forintos büntetést is az adófizetőkkel fizettetné meg.

Tiborcz István botrányos lámpáiból Keszthelynek is jutott, ezután vette meg a kormányfő veje előbb a jachtkikötőt, majd két évvel később a Hotel Helikont és a Hullám szállót. A három ingatlan együttes értékéből a várható uniós büntetés jelentős hányadát törleszteni lehetne.

A Változás Szövetsége szerint a választások után vissza kell állítani a független magyar ügyészséget, és az összes gyanús beruházást ki kell vizsgálni. Senki nem kerülheti el a felelősségre vonást a magyar emberek megkárosításáért! - írják közleményükben.

CsatolmányMéret
2018-03-16-zar-alatt-a-tiborcz-vagyon.jpg160.52 KB

Tiborcz-ügy persze

Tiborcz-ügy persze amúgysincs...

Tartalom átvétel Tartalom átvétel