Tömegesen pusztulnak a fecskék

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Ha valaki legyengült fecskét talál, próbálja meg legalább néhány napig gondozni – ez a madártani szakértők tanácsa, ugyanis a tartósan hideg-szeles időben e kecses madarak nem találnak táplálékot. Tömegesen pusztulnak.

A tartósan hideg és szeles időben megbúvó rovarok, vagyis a táplálék hiánya miatt tömegesen pusztulnak a legyengült fecskék, amelyek felélték tápanyagtartalékaikat. A fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás munkatársa azt tanácsolja, ha valaki legyengült fecskét talál, legjobb, ha egy-két napra – amíg ki nem süt a nap – dobozba rakja, és főtt tojás és macskaeledel keverékével vagy lisztkukaccal eteti az apró rovarvadászokat.

Benke Szabolcs, aki a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportját vezeti, arról számolt be, hogy tapasztalatuk szerint mostanára felélték a fecskék tápanyagtartalékaikat, és nem találnak táplálékul szolgáló repülő rovarokat. A Keszthely és Fenékpuszta közötti három kilométeres úton, kedden délután 20-25 legyengült vagy elhullott fecskét találtak és vizsgáltak meg, de a madármentő állomáson is már 160 madarat próbálnak táplálni. Kehidakustányból hétfőn hoztak többtucatnyi fecskét, de Keszthelyről is újabbakat várnak Fenékpusztára, ahol sajátos étekkel, főtt tojás és macskaeledel keverékével etetik őket.

A szabadban néhány napig bírják étlenül, de a több millióra tehető magyarországi egyed megmentése igazából szélmalomharc – fogalmazott Benke Szabolcs. A madárvédő elmondta, hogy évek óta tapasztalják a fecskék számának fogyatkozását. Tavaly is a mostanihoz hasonló időszakban, vagyis a vonulás közepén köszöntött rájuk többnapos hideg idő, ami szintén tömeges pusztuláshoz vezetett. A madárgyűrűzések kapcsán idén számszerűen is kevesebb fecskét találtak, de a mostani hideg újabb nagy kárt tesz a populációban – tette hozzá.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel