Új magyar lóversenypálya születik Fenékpusztán

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

A Keszthely melletti Fenékpusztán lehet a legújabb magyar lóversenypálya. 600 millió forintba kerül. A teljes lovas örökség felújítását és egy európai szintű lóversenypálya felépítését készíti elő Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft., a tervek szerint 2014-től lehetnek ott versenyek.

Czoma László, a kft ügyvezető igazgatója emondta, hogy lázas előkészületeket végeznek egy komplex beruházási program keretében. A tervek szerint visszaállítják az eredeti állapotokat az egykor országos hírű, mára viszont kopottas, elavult lovas centrumnál. Felújítják a kiskastélyt és az istállókat is és az egész környéket vendégbaráttá teszik, persze megőrizve a zöld területeket. A beruházás a mostani számítások szerint kb. 600 millió forintba kerül és 10-15 százalékban uniós forrásból fedezik, hitelt nem kérnek az önrészhez.

Az igazgató szerint időrendben a Helikon kastély felújítása lesz az első lépés. Ehhez már megszerezték a műemléki hivatal engedélyét, majd az építési engedélyt is. Ezzel a munkával szeretnének 2012-re végezni és természetesen itt is pályáztak brüsszeli forrásokra. Ezt követi a 34 hektáros vadaspark, amit 300-400 millió forintért alakítanak ki, s ezután következhet a lovas központ.

A Balaton nyugati medencéjében és a zalai környéken fellendülést hozhat, ha egy ilyen lovas beruházás sikeres lesz. Az igazgató a minőségi turizmus felé tett jelentős lépésnek nevezte az akciót és reméli, hogy a tervezett időben átadhatják a kastélyt, a vadasparkot és a lovas központot.

Magyarországon a fővároson kívül az egyik legfontosabb lovas központ az alagi (Dunakeszinél). Az ottani lovassport története 1889-ben kezdődött, amikor a Magyar Lovaregylet – első elnöke gróf Széchenyi István volt – megvette Alagpusztát és a legnagyobb birtokosként a Szent Mihály templom kegyura lett. A lovaregyletnek ekkor még nem volt saját tulajdonú versenypályája.

A Wikipédia szerint a lovaregylet 1989-ben újjáalakul, majd 1994 óta ismét rendszeres versenyeket tartanak Alagon. Dunakeszi az egyetlen magyar város, melynek versenyló tréningtelepe van. Tavaly decemberben állítólag komoly veszélyben volt, mert egy ismertelen brit csoport egy vásárvárost és szerencsejáték központot akar ott építeni. Ezt később senki sem erősítette meg.

Lóversenypálya Fenékpusztán

Szép, szép..., sőt, nagyon jól hangzik.
De mi újság a rettenetes állapotú "Amazonnal"?!
Ez kimaradt a nagyszabású tervekből!
Meddig kell még szégyenkezni miatta Keszthelynek?

Lóversenypálya Fenékpusztán

Emberek ! van még olyan, aki ezeknek a "híreknek" felül? A legérdekesebb olvasmány az lenne, ha valaki összegyűjtené időrendben ezeket a nyilatkozatokat, több évtizedre visszamenőleg láthatná, hogy csak KACSA! amazon, pálma ház, lóváltó, honvédség....
kacsa, kacsa pávának öltöztetve.....

Rudolf János képe

Itt a 2pont

engem (mint kezdőt) már 90körül idős rádiós kollégáim kiröhögtek egyik első Czomás anyagom kapcsán..
Annyi történt, hogy egy kiállítás megnyitójára meghívták Czomát mint ogy képviselőt vakerni, így persze tőle is kértem egy 20 másodperces szöveget. Én lökött pedig hagytam süketelni vagy 8-10percet biztosan (mondom kezdő voltam), majd aztán mikor benn a stúdióba vágni kezdtem az anyagot csak azt vettem észre valakik röhögnek az előtérbe de jó hangosan.
Min nevetnek? - néztem ki
Hát azon, hogy már ekkor kívülről fújták Czoma dumáját és előre mondták melyik mondatába mit fog süketelni... (sza végül is nem rajtam szórakoztak, hanem csak közösen élvezték milyen jól tippelnek) ám engem mégis kellően le tudtak lombozni. Olyannyira, hogy inkább az egész kiállításos anyagot cakli-pakli a kukába küldtem.
Szóval tényleg, ha mondjuk a Balázsi-Mária Éva "czomagolópapírjával" kezdve kiadnánk ennek az ipsének az összes linkelését egy kötetbe, akkor ez rendes emberek számára felérne egy büntetéssel is..
De látjátok pont ezért imádja őt Keszthely cselédsége. Ezekért a tök link tök süket szövegekért. (amit nem dobhatsz azért minden alkalommal a kukába)
------------------------------
www.RudolfJanos.hu

matyas képe

Jani!

A "Czomagolopapir" szot enhasznaltam a 90-es Keszthely es Videke ujsagra elöször, mert volt egy szam ahol 28 szor irtak le a nevet különbözö titulusokkal.
De a masik, hogy a nyomda es a könyvköteszet mindent kibir. Ebben az orszagban megjelent a lenin összes, Brezsnyev összes, beszede vaszon, ill börkötesben, a Torgyan összes mar a nyomdaban volt, amikor leallitottak, a Czoma összes-re is lenne vallakozo aki nyomda ala rendezne, penz is lenne kinyomatni, nameg ha kesz van jo lenne az asztal laba ala ha az billeg.
matyas
Ui. Viszont a Czomarol a velemenyem legalabb annyira alapos es stabil, mint a tied.

legalább

legalább nem lesz a centrumban pigment-túltengéses kisebbség tanyája, mint az átkosban...
jó azoknak a cserszeg u is.

Hogy-hogyan jön itt aképbe

Hogy-hogyan jön itt aképbe egy rasszista szemét - azt nem értem!

Tartalom átvétel Tartalom átvétel