Zöldhulladékból állítanak elő energiát

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

A zöldhulladék energetikai célú köztes termékké feldolgozását és hőenergetikai hasznosítását szolgáló projekt van folyamatban Keszthelyen, a beruházás várhatóan július végére elkészül - közölte a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. pénteken az MTI-vel.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt összköltsége csaknem 300 millió forint, amelyből mintegy 90 millió forintot az Európai Unió finanszíroz - ismertette Molnár Mihály projektmenedzser.

A projekt célja, hogy a zöldhulladékból jól égethető biomassza fűtőanyagot állítsanak elő, amit a város távhőrendszerében tudnak hasznosítani. A beszállított biomassza alapanyagokat (fa- és fűnyesedéket) egy keverő-aprító géppel homogenizálják, amelyből jól éghető tüzelőanyagot állítanak elő. A kész tüzelőanyagot mobil tároló konténerek és vontató segítségével közúton szállítják majd a fűtőműbe, a biokazánban pedig meleg vizet állítanak elő a távhőrendszer részére.

A tervek szerint a biokazán működésével előállított energia a teljes távhő-rendszerben felhasznált energia 50 százalékát teszi ki. A megújuló energiahordozó felhasználásának növelésével jelentősen csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása a Balaton-parti városban - jelezte a projektmenedzser. Ismertette: az ütemtervnek megfelelően a biokazán beszerelésére vonatkozó gépészeti tervek elkészültek, a kémény szerelése folyamatban van, a napokban pedig megkezdődik a tároló építése is.

közterület levél elszállítása?!?

Jónapot!
Ha valaki eseteg tudna segíteni....
A közterületen lévő fák levelével mit csinaljak?
Évek óta gond....összeszedjük;de nem viszik el csak ha veszek bio zsákot 1700.- ft ért.
A sajat biokukánk megtelik a háztartás és udvari dolgokkal.
Köszönöm ha vki ir valami jó ötletet
Köszönöm!!!

5 let:

Égessd el! Egyébként ha meg van kandallód abban!

1700.- ft 10 darab; de Ennyi

1700.- ft 10 darab; de Ennyi minimum kell is a faleveleknek...

BIO hulladék

Kérdés, hogy a VÜZ megveszi-e majd a "BIO szemetemet",

vagy továbbra is fizetek

a HUSZ-nak a szállításért, és tőle veszi meg a "szemetemet" a VÜZ,
és eladja a hőt?!

Ha komposztálok, akkor a kommunális hulladékom szállítási költsége emelkedik a dupplájára.

Tehát a HUSZ 2x is jól jár.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel