Balaton Akadémia: Csoóri Sándor Keszthelyen

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

A Márciusi Charta szervezői szeretettel meghívják
2008. február 23-án (szombaton)
11.00 - 14.00 Keszthelyen

a Festetics Kastélyba.

A tanácskozás témája:
A népszavazás jelentősége és hatása a magyar nemzet életére

Előadók:
Bevezető előadást tart Csoóri Sándor
Csath Megdolna közgazdász
Kopp Mária magatartáskutató
Jakab István a MAGOSZ elnöke
Martonyi János egyetemi tanár

A tanácskozás a Balaton Akadémia rendezvénysorozatának része.
Információ: Dr. Szíjártó István 06 30 2378079

Forradalmár helyett lázadónak kell lennünk

Nincs ma forradalmi helyzet, "forradalmár helyett lázadónak kell lennünk" - mondta Csoóri Sándor szombaton Keszthelyen, az általa tavaly életre hívott Márciusi Charta rendezvényén.
A népszavazás jelentősége és hatása a magyar nemzet életére címet viselő tanácskozáson az önmagát civil szellemi mozgalomként meghatározó szervezet elnöke úgy fogalmazott: "a lázadásnak megvan a maga becsülete". Ki-ki magában eldönti, hogy hova fog szavazni, s ha jó helyre teszi a voksát, "máris megtette a becsület lázadását, és nem kell fegyver hozzá" - mondta.
Csoóri Sándor szerint Magyarországon egyfajta "erkölcsi, morális felsőházat" kellene létrehozni, tudósok, közgazdászok, határon túli értelmiségiek, egyházi személyiségek részvételével.
Csath Magdolna közgazdász a rendezvényen annak a meggyőződésének adott hangot, hogy jelenleg Magyarország gazdasági helyzete rosszabb, mint a néhány évvel ezelőtti Argentínáé volt. A kormány "bűnének" nevezte, hogy a külföldi cégek adókedvezménye miatt nincs elég bevétele az országnak, ugyanakkor hatalmas az állami pazarlás. Stratégiai gazdaságpolitikai lépések kellenének, mert ma csak "állépések, látszattevékenységek" folynak - mondta.
Jakab István, a Magosz elnöke szerint az elmúlt években nem arra használták fel az uniós pénzeket, hogy az ország mezőgazdaságát erősítsék. Nyílt versenybe kényszerülünk a világpiacon, de ha pártpolitikai befektetők szerzik meg a mezőgazdaságot, lemaradunk - mondta.
MTI

Tartalom átvétel Tartalom átvétel