A természetvédelmi őr leállíttatta a medertisztítást Fenékpusztánál

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat
A természetvédelmi őr leállíttatta a medertisztítást Fenékpusztánál

Természetbarátok szempontjai ütköztek az Amúr Horgász Egyesületéivel, utóbbi a hét végén csónakkikötő kialakításába fogott Fenékpusztánál. A szomszédos madártani állomáson dolgozók szerint a karbantartó medertisztítás helyett természetkárosítás folyik. Ha a medervonalon belül állt a fa, akkor nem tartozika nemzeti park hatáskörébe?

A madártani egyesület képviseletében Paprika Anikó tett bejelentést a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóságán. A helyszínen Kozma Zsolt horgászegyesületi elnök vízügyi igazgatósági engedélyt mutatott, igazolandó a munkavégzési jogosultságot.

- Nem tudok hinni a horgászok képviselőjének. Szó nem volt fakivágásról, s egy szép példány máris áldozatul esett, a törzsére már rárakták az iszapot - így Paprika Anikó.

Kiderült: a kivitelezéssel a horgászegyesület éppen az arra engedélyt adó vízügyi kirendeltség műszaki részlegét bízta meg.

- A mederből nőtt értéktelen fűzfa került eltávolításra,a tisztítás részeként - mondta Laki István, a Vízügyi Igazgatóság kis-balatoni üzemmérnökségének vezetője, majd hozzátette: - Medervonalon belüli fáról van szó, az nem nemzeti parki fennhatóságú terület.

Mindennek a megítélésében a vízügyi és nemzeti par-ki képviselet közt sem volt egyetértés.

Helyszíni szemle után Fehér Csaba Endre, a Balatoni Nemzeti Park természetvédelmi őre leállíttatta a munkát.

- A meder a Natúra 2000 része, ebből kiindulva kell a körülményeket tisztázni, intézkedni a károk megelőzésére - mondta a szakember. - Ezt mi kezdeményezni fogjuk, az eredményről a horgászegyesületet tájékoztatjuk. A munkát természetvédelmi hatósági engedély hiányában függesztettük fel.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel