Javasoljatok "keszthelyi értéket"

PDF változatOldal küldése ismerősnekNyomtatóbarát változat

Ezentúl hivatalosan is lajstromba veszi és számon tartja a város kiemelt értékeit Keszthely önkormányzata. A települési értéktárba eddig tíz kincs került, de bárki javasolhatja új különlegességek felvételét.

Tavaly év végén – a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény felhatalmazását kihasználva – hozta létre az önkormányzat a Települési Értéktár Bizottságot. A közös „kincseskamra” feltöltése céljából a város javaslattételre kérte a keszthelyi polgárokat. A felhívásra tíz ajánlás érkezett, amelyeket a bizottság a júniusi ülésén megvizsgált, és mindegyik esetében az értéktárba történő felvételről határozott.
A törvény értelmében nemzeti értéknek minősül minden „magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték”, amely hazai szempontból meghatározó jelentőségű. A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriák szerint azonosítva és rendszerezve kerülnek nyilvántartásba.

Ruzsics Ferenc, a Települési Értéktár Bizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy hivatalosan is számon tarthatják ezeket.
– Az összetartozás és a nemzeti azonosságtudat erősítése érdekében fontos, hogy az egyedülálló, csak ránk jellemző értékeinket megbecsüljük, védjük és ápoljuk. Ez éppúgy jelentős helyi, mint országos szinten. Élve a törvény adta lehetőséggel javasolni fogjuk ezen keszthelyi kiválóságok felvételét a megyei, illetve az országos értéktárba is – tette hozzá a polgármester.
Keszthely város hivatalos értékének számít ezentúl kulturális örökség szakterületen az elmúlt két évszázad hazai agrárfejlődésében felbecsülhetetlen jelentőségű Georgikon, amelyet Európa első agrár-felsőoktatási intézményeként alapított gróf Festetics György, és azóta is meghatározó intézménye a városnak. Az egyetem sárgulási ünnepsége, amely 140 éves hagyományt ápol, önálló tételként is felkerült a listára. Szintén a kulturális örökség kategóriába nyert felvételt a keszthelyi Szent Márton-templom emlékhelye. A Festetics-kastély későbbi előkertjében állt valaha a város legrégebbi központját kijelölő Szent Márton-templom, amelynek első említése már 1247-es oklevelekben fellelhető, és több mint hatszáz évig meghatározó épülete volt Keszthelynek. 2012 tavaszán civil kezdeményezésre hársfa elültetésével jelölték meg az emlékhelyet.
Nagyrészt a Pannon Egyetem Georgikon Karának szakmai tevékenysége adja az agrár- és élelmiszer-gazdaság szakterület értékeit, jelenleg négy tétellel ez a kategória a legnépesebb. Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve minden kétséget kizáróan országos szinten kiemelkedő jelentőségű. Részben ehhez kapcsolódó kincs, de önállóan került az értéktárba a Georgikonon nemesített szőlőfajták gyűjteménye. Emellett az alma- és körtegénbank, valamint a keszthelyi burgonyanemesítési program, génbank és burgonyafajták is ezt a kategóriát gyarapítják.
A Deák Ferenc utca 28. szám alatt található, Reischl-féle sörház az épített örökség témájában került az értéktárba. Az épületegyüttes nemcsak építészeti jelentősége miatt szerepelhet a listán, hanem mint a város múltjának fontos eleme, amely száz éven keresztül kiemelkedő gazdasági szerepet játszott Keszthely életében, és hordozza a Festeticsek, a Hofstädter és a Reischl család emlékét is.
A természeti környezet szakterület jelenleg két értéket listáz. A keszthelyi rózsakert a Balaton-partot díszíti, és kizárólag magyar nemesítésű rózsafajtákból áll. Az egyedi kertészeti értékű gyűjtemény 35 hazai rózsafajtát őriz és mutat be. A Fenyves allé és a Fenéki úti gesztenyefasor a Festetics-kastélyt és a szintén a Festeticsek birtokához tartozott fenékpusztai majort köti össze. A hat kilométer hosszan húzódó feketefenyő-fasor és a Fenéki utat három kilométer hosszúságban kísérő fehér vadgesztenye-fasor emblematikus látványossága a városnak.
A települési értéktárba történő felvételt bárki írásban kezdeményezheti, az ehhez szükséges nyomtatvány, valamint a már felvett értékek részletes leírása, felterjesztése is megtalálható a város honlapján (www.keszthely.hu/onkormanyzat/telepulesi-ertektar).

javaslat:

https://pusztulat.blog.hu/2018/08/20/alien_tanyazik_a_kisertethotelben

Asbóth iskola, Csótárral

Asbóth iskola, Csótárral az élen. Keszthely büszkeségei!

Ruzsics Pálinkás RT-t

Ugyanis az Ő városlásuk alatt nem várt módon csökkent az első osztályosok beiskolázási ktg terhe, mármint amit a PMH-nak fizetnie kell, ugyanis a csökkent a lakosság, csökkent az iskolába, ovodába járó gyerekek száma, bölcsödei ktg már szinte nincs is.
Oriási eredmény.
Ugyanez a páros a kormánypárti nagyok és a OGY képviselő áldásos tevékenységével kiegészülve elképesztő eredményességgel csökkentették a városban fellelhető munkahelyek számát. Erdészet, Tejüzem, Húsüzem, stb, stb, stb.
Múlhatatlan érdemeik elismerését minnél előbb kezdeményezni kellene.

Ajánlom elismerni!

A keszthelyi Halászcsárdát, mert több mint húsz évig csak amortizálódott és
megvásárolta a Szita család, akik egy csodát csináltak belőle, ami által
nem csak maga a csárda lett felújítva, hanem a többi büfének, étteremnek is
forgalmat jelentenek. Régi pompájával emeli a város színvonalát és nem utolsó
sorban munkahelyet és adóbevételt hoz a városnak. Minden elismerés érte!

Értéket mentettek!

Minden elismerésem, hogy értéket mentettek meg és visszahozták az enyészetből
ezt a régi patinás szórakozóhelyet. Azóta nagyon sok szép rendezvényt és esküvőt
bonyolítottak le, rendkívül hangulatos és kiváló színvonalon, amiért gratulálok
a Szita családnak és munkatársainak. Nagyon jó lenne, ha a Hullám szálló és étterem,
valamint a Balaton szálló, Hotel Helikon is hasonló értékmentő kezekre lelne, mint
a keszthelyi Halászcsárda!

Az öreg szita, P.GY.-hez

Az öreg szita, P.GY.-hez hasonlóan jelentett másokról, aztán a privatizációkor halászott a zavarosban, ezek az elvtársak lettek a nagy nyertesei a gengszterváltásnak, most meg itt néhányan istenítik őket.
Kérdezd meg Tőle, honnan szerzi be a halat és hogyan!?

Egegy sejtek!

Valószínű nem tőled szerzi be a halat! Attól, amit csináltak az ember feletti
munka eredménye, amiben azt gondolom egyetérthetünk! Úgy gondolom sok hasonló
hozzáállású emberre lenne szükség ahhoz, hogy legyűrjük a sok lerobbant és
tönkretett épületeket! Lásd: Hotel VIA, HOTEL HELIKON, HULLÁM ÉTTEREM ÉS SZÁLLÓ,
BALATON SZÁLLÓ, VOLT HUNGÁRIA HOTEL ÉTTEREM ÉS KERTHELYISÉG, BÉKE ÉTTEREM, AMAZON
SZÁLLÓ ÉTTEREM ÉS PRESSZÓ ,,,! A Szita család példát mutatott és megmutatta azt, hogy
a semmiből mit tudtak produkálni rengeteg megszámlálhatatlan óra ráfordítással és
nem utolsó sorban kitartó szorgalommal. Részemre ez a színpatikus. Talán még egyet
elmondhatok, veled nem foglalkoznak rosszindulatúan! Hidd el, amit ők csináltak és
csinálnak az példa értékű, valamint követendő. Magam részéről senkijük nem vagyok,
de elismerve munkájukat tiszta szívemből gratulálok neki, azt kívánva minél hamarabb
térüljön meg a befektetett energiájuk.

Orvhalásztól orgazdaként

Orvhalásztól orgazdaként halat vásárolni számla nélkül...
Gratulálj hozzá tiszta szívből, ne aggódj így mihamarabb megtérül a befektetésük!

üröm az örömben, hogy

üröm az örömben, hogy kitől szerzik be a halat és hogyan....
Így már nem is olyan nagy csoda, ha a vásárlás is úgy történt, ahogy az üzemeltetés folyik jelenleg, akkor inkább szégyenfoltja a városnak!

Egy várról elnevezett Aladár!

Azért javaslom, mert bebizonyította, hogyan lehet túlélni a rendszerváltást
és minden politikai pártot, anélkül, hogy bárki is felelősségre vonta volna!
Minden képen figyelemre méltó! Erre születni kell és ritkán találni hozzá
hasonlót! Ő megérne talán még egy misét is!

Tartalom átvétel Tartalom átvétel