hal

Nincs pénz a haltetemek eltakarítására a Balaton-parton

A halászokat is a haltetemek összegyűjtésére vezényelte a halőrök mellé a napokban Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, s bár elvégzik a haltetemek összegyűjtését, az állam nem fedezi ezt a tevékenységüket.

Jogszabályt módosítana a Balatoni Halgazdálkodási Zrt

Egy tavaly hozott rendelet alapján a horgászok a Baltonból kifogott halat kistermelőként értékesíthetik – ez ellen emelte fel szavát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A kezdeményezést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal is indokoltnak találta.

Pécsi orvhorgászok buktak le a Balatonnál

Több mint 40 kilogramm süllőt és orvhorgászatra használt eszközöket foglaltak le a Balatoni Vízirendészet rendőrei egy 48 és egy 64 éves pécsi férfi autóiban és hajóiban Balatonberényben. A zsákmányt családjuknak szánták fogyasztásra - állították a még pénteken tetten ért orvhorgászok, akik éppen el akartak hajtani járműveikkel a balatonberényi kikötőből, amikor a Keszthelyi Vízirendészeti Rendőrőrs munkatársai ellenőrizték őket.

Rapsicoktól veszik a halat a balatoni vendéglátósok?

Nagyüzemi módszerekkel fosztogatják a Balatont a rapsicok; most jó piaca van a halnak, hiszen vevők a balatoni vendéglátó helyek – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Varga László, a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Nincs értelme mismásolni a halászvezér szerint, hiszen ahogyan hozzátette: pontosan tudják, a zrt. halászai mennyi halat fognak ki, ennek viszont a többszörösét kínálják a szezonban az éttermek körbe a tóparton, balatoni halként. Varga László úgy fogalmazott: ha valóban balatoni hal, amit ekként adnak el, akkor egy jelentős részét illegális csatornákon szerzik be.

Őszi haltelepítés

Keszthely partjától kezdve 85 mázsányi kétnyaras széles kárászt (aranykárászt), majd november második felében pontyot telepítenek összesen hét helyszínen.A balatoni halgazdálkodás új koncepciójának megfelelően a halászati felügyelet hozzájárulásával őshonos halak telepítésével váltják ki az éves üzemtervben szereplő 350 tonnányi ponty telepítésének egy részét - közölte Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Őszi haltelepítés

Két hét múlva végez az őszi pontytelepítésekkel a Balatoni Halászati Zrt. (BH). Az első 15 tonna pontyot Balatonszemes partjainál hajóról, a nyílt vízen engedték a tóba, de persze a partról is eresztenek halat a Balatonba.

Fenyeget egy új halfaj, az amurgéb

Az átlagosnál is tisztább a Balaton vize, annak ellenére, hogy a vízhőmérséklet már 20 Celsius fokos. A szokványos tavaszi halpusztulás alaptalanul keltett riadalmat, a tetemeket a Balatoni Halászati Zrt. összegyűjti és elszállítja. A tó vízgyűjtőjében a kutatók egy új halfaj, az amurgéb megjelenését fedezték fel. Ez rossz hír: az igen agresszív inváziós halfaj komoly veszélyt jelenthet néhány őshonos faj populációjára.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel Tartalom átvétel