természet

Egymilliárd forintot költenének Keszthelyen költségcsökkentő beruházásokra

Több pályázati forrást is kihasználva összesen közel egymilliárd forintot fordítanának Keszthelyen energiamegtakarítást célzó beruházásokra - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.

Zalában is károsít a dióburok-fúrólégy

dióburok-fúrólégy lárvája (Rhagoletis completa Cresson)

Zala megyében is megjelent a diófákat károsító nyugati dióburok-fúrólégy; a kártevő gyorsan terjed, teljes felszámolására nincs lehetőség, ezért a legfontosabb feladat terjedésének visszaszorítása - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság.

Végre kiganyézzák a Szent Mihály domb környékét

Öt millió Ft-ot nyert Vonyarcvashegy a Szent Mihály - hegy környezetének megújítására a LEADER programban.

Mit kutat a különleges repülőgép a Balaton felett?

Sokrétű légi adatgyűjtés kezdődik a jövő héten a Balaton felett, amelyben az Angol Környezetvédelmi Kutatási Tanács (NERC) repülőgépe nyújt segítséget műszereivel a MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetnek egyebek közt a balatoni nádas és tóparti növényzet vizsgálatához.

Tanösvény a Hévízi-tó kifolyója mellett

Tanösvény a Hévízi-tó kifolyója mellett

Átadták a Hévízi-tó kifolyója melletti berki sétautat a nagyközönségnek. A projekt ötlete két éve született meg, s két civil szervezet, a Hévízért Városvédő Egyesület és a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület közös munkájának eredményeként, hosszas előkészítés és sikeres pályázat után valósult meg. A tanösvény bemutatja a Hévízi-tavat körülölelő lápmezőt, a berek növény- és állatvilágát.

Ritka madárfajt találtak nemrég a Kis-Balatonnál

Ritka madárfajt találtak nemrég a Kis-Balatonnál

A madártani egyesület Balaton-parti gyűrűzőhelyén kucsmás poszáta tojót fogtak a minap. Ilyen madarat eddig nem csíptek még el hazánkban. A fenékpusztai bázis munkatársa, Benke Szabolcs találta a hálóban a 13 grammos, a mi nádi poszátánkhoz igen hasonló madarat, mely faj mediterrán elterjedésű, s képviselőjét korábban mindössze kétszer gyűrűzték meg Magyarországon. Ám mindkét alkalommal hím példányok keveredtek el ilyen messze északra.

Új röpdét építenek a fenékpusztai madármentők

Új röpdét építenek a fenékpusztai madármentők

A Zala Megyei Önkormányzat a közelmúltban 100 ezer forintos adománnyal segítette a madárgyűrűző állomás munkáját. Az összegből egy új röpdét építenek a menhelyre kerülő madaraknak. A beruházás megvalósításához önkéntesek segítségét is szívesen fogadják - tájékoztatott Benke Szabolcs, a létesítmény vezetője.

Uniós támogatást kap a Balaton

A Balaton évek óta jó vízminőségét stabilizálhatja a Kis-Balaton félkész védőrendszerének teljes kiépítése, ami a következő három évben uniós támogatással valósul meg.

Szúnyoginvázió Nyugat-Szlovákiában

Elszaporodtak a szúnyogok Nyugat-Szlovákiában az utóbbi hetek csapadékos időjárásának következtében - írja az Új Szó című pozsonyi napilap keddi számában.

Megérkezett az első gólya

Március 28.-án, szombaton 15 óra 16 perckor érkezett meg a zalaistvándi webkamerás megfigyelő helyre az első gólya, tudatta Darázsi Zsolt a Madártani Egyesület Zalai Csoportjának titkára.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel Tartalom átvétel