Egyetem

Veszélyben a keszthelyi agráregyetem

Dr. Dublecz Károly, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Kar dékánja

A felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek számát csökkentenék, és fokozatosan kivezetnék, vagy akár megszüntetnék a költségtérítéses képzést. Minden intézményt azonos módon érintett a hallgatói juttatásokkal csökkentett állami támogatás 10 százalékos zárolása. Ilyen nagyságrendű elvonást az elmúlt években a felsőoktatásban nem érvényesítettek. A Pannon Egyetemet ez 465 millió forint öszszegben érinti. A keszthelyi karon a megszorításoknak úgy szereznek érvényt, hogy lefaragják a működési költségeket, leállítják a felújításokat és a fejlesztéseket.

Tanévnyitó a Georgikonon

A keszthelyi Georgikon a magyar és az európai agrárképzés bölcsője, míg Keszthely különleges kulturális és oktatási hagyományokkal és lehetőségekkel rendelkező város – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szombaton Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanévnyitó ünnepségén.

Elhunyt Bakonyi Károly, a cserszegi fűszeres atyja

100527-bakonyikaroly.jpg

Szerdán délután, 89. életévében elhunyt dr. Bakonyi Károly, a magyar szőlőnemesítés neves keszthelyi szakembere.

12 milliárdot kap a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem az utóbbi három évben összesen 12 milliárd forint uniós fejlesztési támogatáshoz jutott hozzá, ebből 8 milliárd forintot fordítottak a veszprémi oktatási és tudományos központ fejlesztésére, 4 milliárdot pedig a keszthelyi Georgikon kar, valamint a székesfehérvári, a nagykanizsai és a pápai kampusz kapott - mondta Rédey Ákos, az egyetem rektora csütörtökön sajtótájékoztatón Veszprémben.

Keszthelyi burgonya

Keszthelyen mintegy kétszáz éves múltja van a burgonyatermesztés kutatásának. A nagy elődök közül ki kell emelni Nagyváthy János, Pethe Ferenc, Asbóth János, Balás Árpád, Hensch Árpád, Németh Béla, Czakó Béla, Kolbai Károly és Láng Géza munkásságát. A burgonyanemesítés hatvan évvel ezelőtt kezdődött el Barssy Sarolta irányításával, majd létrejött a burgonyakutatási osztály, melynek vezetője 1982-ig Sárvári István volt.

Egyetemi fórum a növényvédelemről

Huszadik alkalommal rendezi meg az országos Keszthelyi Növényvédelmi Fórumot a Pannon Egyetem Georgikon Kara és Növényvédelmi Intézete.

Ménesgazda-képzés Keszthelyen

A keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karán két éve indított szak gyakorlati bázisát az intézményi lovarda biztosítja, ehhez jelentős fejlesztéseket hajtanak végre.

400 milliós ingatlant kap 99 évre a Pannon Egyetem

400 milliós ingatlant kap 99 évre a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem használhatja 99 évig térítésmentesen a volt veszprémi gyermekkórház épületegyüttesét, miután nemrég a Veszprém Megyei Önkormányzat átadta az intézménynek az 1,2 hektáros ingatlant. Itt kívánnak kialakítani egy világszínvonalú kutatás-fejlesztési központot, melyre a korábban a tudásbázis-programban elnyert 4,3 milliárdos uniós támogatás felét fordítják majd - mondta el Rédey Ákos rektor. Az ingatlan értékét 400 millió forintra becsülték.

Elhunyt Sáringer Gyula keszthelyi professzor

Elhunyt Sáringer Gyula

Életének 81. évében, 2009. február 17-én reggel váratlanul elhunyt Sáringer Gyula akadémikus, professzor emeritus, az MTA Agrártudományok Osztálya rendes tagja, kutatóprofesszor, a Pannon Egyetem volt rektora, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karának professzora, honoris causa doktora.

Az első jégbor a Georgikonon

Az első jégbor a Georgikonon

December 29-én szüretelték először a keszthelyi Georgikon Pincészetben a jégbor előállításához érlelt szőlőt. A szakemberek a próbálkozástól sikert várnak.

Tartalom átvétel Tartalom átvétel Tartalom átvétel